Christian Neacsu a prezentat in aceasta primavara, la Paris, in calitate de purtator de cuvant al celor care au initiat proiectul, una dintre cele mai importante inventii ce va putea avea un rol considerabil in sectorul energetic la nivel mondial: o instalatie care permite folosirea apei drept combustibil pentru masini sau pentru incalzirea locuintelor. In exclusivitate pentru evz.ro, Neacsu prezinta avantajele acestei instalatii, dar si importanta de a sustine eforturile inventatorilor.
Emigrat in Franta din 1988, pitesteanul Christian Neacsu s-a stabilit definitiv in aceasta tara in 1992. Activitatea sa de baza este cea de creator artistic si designer in portelan de Limoges.
Activitatea principala de designer i-a permis lui Neacsu sa-si exporte creatiile peste Ocean. Lucreaza pe contracte mari, iar lucrarile sale sunt prezente pe siturile marilor distributori. Ultimele creatii reprezinta teme sau adaptari dupa Balete sau Opere celebre. Acestea vor fi prezente pentru stagiunea din toamna la Metropolitan, Coven Garven sau la Sydneyn, in San Francisco.
Pasionat de inventica, acesta s-a alaturat initiativei Romaniei de a crea un Forum Mondial al Cercetatorilor si Inventatorilor, la care s-a alaturat Franta, ca tara fondatoare.
Din 2006, de la crearea sa, forumul a primit pana acum alte 36 de state membre. Anuntul inventiei romanesti care va revolutiona sectorul energetic a fost facut cu ocazia editiei din martie a forumului, acesta fiind primit cu entuziasm atat de cercetatorii prezenti, cat si de presa de specialitate din Franta.
EVZ: Cum ati ajuns sa va implicati in Forumul Mondial al Cercetatorilor si Inventatorilor?
Christian Neacsu: Sunt inventator si, fireste, ca roman si francez am relatii amicale si de colaborare cu inventatorii din Romania si, intr-o anume masura, cu presedintele Forumului, distinsul domn Radu Marin, din Bucuresti.
In acest an Romania detine mandatul de presedinte al Forumului. Ce reprezinta acest mandat pentru inventatorii romani?
Este un lucru prestigios si am impresia ca la noi nici nu se da seama de importanta sa. La ideea si initiativa Romaniei, legata de initiativa acestui forum, s-a raliat si Franta, in 2006. Pana in prezent au aderat 36 de tari din lume. Ceea ce nu este putin lucru. Asta vorbeste despre seriozitatea si nevoia acestui organism non-guvernamental.
Care au fost temele principale de discutii in cadrul acestui forum?
Inventiile, inventatorii, cum pot fi ei ajutati in vederea unui bine comun, progresul societatii, intrucat inventiile sunt la baza progresului si modernizarii societatii.
In ce consta inventia romanilor, importanta pentru sectorul energetic la nivel mondial?
Romania, prin vocea presedintelui Forumului a anuntat, intre alte probleme ce tin de inventica, o realizare mondiala deosebita. Este vorba despre performanta unui grup de cercetatori romani, care a reusit, dupa lungi cautari si experimentari, sa realizeze o inventie care ar putea rezolva marile probleme energetice ale lumii si poate contribui la a da un raspuns eficace la chestiunile ecologice si de mediu si sa atenueze chiar, criza economica actuala a lumii.
Aceasta instalatie tehnologica permite utilizarea directa a hidrogenului, fara transport si stocare, precum in cazurile cunoscute pana acum in lume, in scopul de a putea alimenta motoarele diverse de vehicule de transport, inclusiv de transport in comun, dar si intalatii producatoare de caldura cum sunt centralele individuale de incalzire.
Fara falsa modestie, acesta inventie care produce energie prin utilizarea combusiei hihrogenului si care este ecologica ar putea deveni solutia energetica a planetei. Suntem primii care reusim aceasta.
Nu v-ar place sa puteti circula cu masina sau incalzi casa avand drept combustibil apa? De ce sa nu ne recunoastem valorile si de ce sa asteptam sa ne-o ”imprumute” altii?
Care sunt principalele avantaje ale acestei inventii?
Inventia foloseste hidrogenul ca si combustibil. Costul, in raport cu cel similar de acum se reduce cu cel putin 60%, instalatia este ecologica, astfel ca poluarea este zero. Prin urmare, si motoarele vor fi ecologice. Epuizarea resurselor petroliere este, la nivel mondial, o preocupare. Si a venit momentul in care trebuie gasita o solutie. Este admirabil faptul ca am gasit-o noi si chiar daca unii sunt sceptici, este vorba despre o mare realizare, care poate aduce lumii un beneficiu.
Care sunt principalele dificultati cu care se confrunta inventatorii romani?
Ca si cei din Franta: lipsa intelegerii si lipsa de ajutor a puterii publice, a clasei politice, care nu poate sau nu vrea sa vada ca inventiile si creatiile de orice natura sunz motorul de baza al societatii.
Scopul forumului este sa-i ajute in primul rand pe inventatori. Acestia se confrunta cu dificultati materiale legate nu numai de crearea propriilor inventii, cat si brevetarea acestora si costurile anuale legate de acest aspect, taxa de protectie a brevetului. Acesta, dupa 20 de ani „expira”, iar produsul ajunge in domeniul public. Un inventator primeste de la fabricant, 0,1% din valoarea inventiei sale, iar noi vrem sa crestem acest procent la 10%.
In Romania, ca sa depui un brevet este mai scump decat in Franta. In SUA este doar 30 de dolari. Prin acest forum dorim sa facem si un apel catre investitorii din Franta sa sprijine inventatorii. Cu aceste realizari se pot crea mii de intreprinderi care, la randul lor, pot oferi locuri de munca. Sunt foarte multe inventii care „dorm”, din cauza taxelor anuale, a faptului ca bancile nu ii ajuta pe inventatori si a lipsei de mediatizare.
Ce parere aveti despre cercetarea din Romania?
Nu este sustinuta cum ar merita. Iar Franta are si ea probleme in acest sens, prin suprimarea sau diminuarea bugetului cercetatorilor.
Cand ati inceput sa dezvoltati interes pentru inventica?
Din totdeauna. Un vis al meu a fost si a ramas sa pot capta si inmagazina energia ”continuta” intr-o scanteie naturala, in fulger. Pare nastrusnic, dar intr-o zi cred ca cineva va gasi solutia.
Care este sfatul dumneavoastra adresat tinerilor inventatori si cercetatori romani?
Fara fals patriotism si ipocrizie, eu cred ca dincolo de situatia actuala si de dificultatile prezente, dincolo de tracasarile cotidiene sau de absurditatea administrativa, va rog sa nu incetati sa visati, pentru a putea crea. Si nu incetati sa realizati chiar si cele mai nebune sau nastrusnice idei. Va veni o zi cand o sa fiti mandri de ceea ce ati avut curajul si taria sa duceti pana la capat.
Care sunt obiectivele dumneavoastra profesionale?
Arta, Spiritualitatea si diverse, afaceri corecte ce sper sa putem realiza si sa pot materializa si alte inventii pe care le-am realizat deja, dar pe care inca nu le-am brevetat din cauza costurilor destul de mari. Este paradoxal, incredibil si aberant in sine sa creezi ceva, pentru binele societatii, si sa platesti pentru asta.
Sursa: Evenimentul Zilei