Seceta, combatuta cu vita-de-vie

Desertificarea zonei de sud a tarii nu face decat sa-i impinga pe fermieri sa se orienteze spre alte culturi care sa reziste solului nisipos.
vita de vie
Productia de grau va scadea tot mai mult din cauza cresterilor de temperatura inregistrate in ultima perioada, arata un studiu al Agentiei Europene de Mediu. Lipsa unor masuri urgente de salvare va duce, implicit, la desertificarea partii de sud a tarii. In conditiile in care graul nu prea mai reprezinta o alternativa buna pentru fermierii din aceasta zona, expertii din sectorul agricol cred ca cele mai bune solutii de cultura pentru aceasta parte a tarii sunt cele de vita-devie, pepeni si pomi fructiferi. Constantin Aurel, de profesie inginer horticultor, ne-a explicat avantajele unei culturi de vita-de-vie chiar daca aceasta este ceva mai scumpa.

„In zona de sud, omul a facut foarte multe greseli. S-au taiat toate perdelele de protectie (perdele de copaci – n.r.) care stabilizau vantul. Solutia este infiintarea de ferme pomicole si viticole, mai ales in zona Baraganului – altadata -granarul Europei-. Acest gen de culturi sunt prielnice in zonele nisipoase”, ne-a spus inginerul. Potrivit acestuia, la struguri de masa se pot scoate si 40 de tone la hectar. Daca pentru prelucrarea unui hectar de vie este nevoie de circa 8.000-16.000 lei, profitul este considerabil, mai ales daca un kilogram de struguri de masa s-ar vinde cu 1 leu.

Pepenele verde, alternativa olteneasca

In zona comunei Daneti, din judetul Dolj, se pare ca cea mai viabila solutie, daca pana acum era tutunul, la ora actuala este pepenele verde. „Pepenii verzi se cultiva in mai multe variante la noi. Prima
este cea de cultivare in folie, dupa care se transfera planta in ghiveci. Asta pentru recoltele timpurii. Pentru cei obisnuiti se practica metoda la rece. In total, la noi in zona sunt cultivate cam 500 de hectare de pepene, din care 100 hectare in folie, restul, la rece”, ne-a declarat Mihai Atitieniei, inginer la Camera agricola a Centrului Agricol Daneti. Acesta ne spune ca in medie se pot scoate anual 20 de tone de pepene, care se vinde cu 1 leu/kg cel timpuriu si 0,4-0,6 lei/kg, cel la rece. Potrivit acestuia, prelucrarea unui hectar de pepene costa cam 8.000 lei. „Ce mai -merge la noi- este secara, graul nu prea mai este profitabil. Inainte cand existau uscatoriile, tutunul era cea mai profitabila cultura”, ne-a mai spus acesta.

In Dobrogea, tot culturile de vita-de-vie sunt la putere, dovada este chiar cea mai mare podgorie din tara, Murfatlar. Tot aici, unii fermieri incearca sa cultive preponderent anumite culturi de grau rezistente la seceta.

In aceasta zona irigatiile aproape ca sunt inexistente. „Culturile de grau au fost puse sub semnul intrebarii. Au devenit destul de scumpe, mai ales ca piata graului este volatila. Anul acesta s-a instalat deja perioada de seceta nu numai cea atmosferica, ci si in sol”, ne-a declarat Marcel Cucu, membru al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli in Romania (LAPAR).

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *