Romania, pe locul 13 in topul poluatorilor din Europa

Romania se situeaza pe locul 13 in topul poluatorilor din Europa, cu 34,5 milioane de tone de dioxid de carbon emise anual. Potrivit site-ului www.carma.org, pe primele locuri se afla Germania (356 de milioane de tone), Marea Britanie (212 milioane de tone) si Polonia (166 milioane tone). La nivel mondial, Romania se afla pe locul 33.

Statele Unite raman cel mai mare poluator al la nivel mondial, cu 2,79 miliarde de tone de dioxid de carbon emise intr-un an, urmate de China (cu 2,68 milioane de tone) si Rusia (cu 661 milioane de tone).

Pe site-ul carma.org se poate verifica ce cantitate de dioxid de carbon emite fiecare stat.

Site-ul publica date despre 50.000 de electrocentrale de pe glob, oricine putand afla, in acest fel, ce cantitate de dioxid de carbon elimina in atmosfera electrocentrala din regiunea in care locuieste
Pe pagina carma.org se gasesc harti ale producatorilor mari si mici de energie, marcati cu cerculete: cele rosii inseamna ca electrocentrala polueaza puternic si emite mai multe impuritati decat energia pe care o produce. Cele verzi simbolizeaza electrocentralele care nu polueaza. Intre acestea sunt culorile portocaliu, galben si albastru, care semnifica cantitati medii de poluare.

Romania este marcata cu bulina albastra, insa electrocentrala Drobeta CPL din judetul Mehedinti este insemnata cu bulina rosie.

Emisiile din sectorul energetic reprezinta 25% din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global, reprezentand principala cauza a incalzirii globale.

Carma apartine Centrului pentru dezvoltare globala, organizatie independenta cu sediul la Washington.

Reprezentantii Centrului spun ca scopul lor este acela de a-i forta pe cei mai mari poluatori sa modernizeze electrocentralele. Ei au aratat ca forta opiniei publice a determinat, nu o data, unitatile industriale sa reduca emisiile de gaze.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,343FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente