Romania, pe ultimul loc in absorbtia fondurilor europene pe mediu

Doar 2% din fondurile europene au fost accesate pentru a proteja mediul

Doar 2% din fondurile europene au fost absorbite anul trecut de proiectele pentru mediu, a declarat pentru romanialibera.ro. ministerul Mediului si a Padurilor, Laszlo Borbely. Din cele trei miliarde de euro pe care Romania le putea obtine de la Uniunea Europeana, doar 65 de milioane au reusit sa fie absorbiti in mod real.

Astfel, ministrul mediului spune ca tara noastra se situeaza pe ultimul loc in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, desi numarul contractelor incheiate ne-ar situa pe primul loc in Europa.

Borbely recunoaste ca accesarea fondurilor europene si stoparea taierilor ilegale de paduri sunt domeniile in care Ministerul Mediului nu a avut rezultatele dorite.

Totusi ministrul spune ca anul acesta Ministerul Mediului a reusit sa cheltuiasca un milliard de euro pentru mediu, prin facilitarea unor proiecte precum crearea energiilor regenerabile, programul Rabla sau Casa Verde.

Laszlo Borbely crede ca romanii sunt campioni la strategii neaplicate si ca aceasta problema ar trebui schimbata. El afirma ca este nevoie si de o schimbare la nivelul atitudinii cetateanului pentru ca rezultatele in domeniul protejarii mediului sa fie imbunatatite. „Nu este de ajuns doar sa impui prin masuri guvernamentale aceste schimbari , trebuie sa il convingi pe cetatean ca merita sa traiasca mai verde”, spune el.

Ministrul a mai declarat ca la nivel legislativ, in Romania, mai trebuie sa se aduca niste imbunatatiri pentru a ocroti mediul. Astfel ar trebui sa se acorde facilitati pentru tehnologiile „curate”, cum ar fi iluminare , transportul ecologic sau pentru unele tehnologii care exista pe piata, dar care nu sunt utilizate pentru ca sunt prea scumpe.

De asemenea, Borbely spune ca este convins ca poluatorul ar trebui sa plateasca, referindu-se in special la taxa auto. „Poluatorul are obligatia sa plateasca, el trebuie sa fie constient ca plateste si atunci se va gandi sa foloseasca tehnologii mai verzi, sa utilizeze masini ecologice.”

El spune ca generatiile de peste 30-40 de ani vor avea de suferit daca romanii nu isi vor schimba mentalitatea si nu vor constientiza importanta ocrotirii mediului. „Secolul 21 ori va fi un secol al mediului, ori nu va exista”, a declarat Laszlo Borbely.

Fluturi sau dezvoltare economica?

„Fluturi sau dezvoltare economica? Europa le poate avea pe amandoua „, acesta a fost sloganul sub care Agentia Europeana de Mediu a lansat raportul asupra situatiei mediului inconjurator din Europa pe 2010. Raport a fost lansat coconcomitent cu cel asupra situatiei mediului din Romania din anul 2009.

„Lucrurile pe care raportul le scoate in evidenta sunt cele cu care ne confruntam zi de zi, oamenii le cunosc nu este ceva senzational” spune Adriana Gheorghe , country desk officer pentru Romania la Agentia Europeana de Mediu.

Raportul european confirma faptul ca politica de mediu si actiunile desfasurate in domenii asociate la nivelul Uniunii Europene au determinat imbunatatiri ale mediului inconjurator, dar arata si ca unele probleme majore persista inca. „Politicile de mediu functioneaza dar exista multe greutati la acest nivel care devin tot mai complexe”, a declarat Thomas Henrichs de la Agentia Europeana de Mediu.

Domeniile prioritare ale politicii de mediu pe care se axeaza raportul sunt: schimbarile climatice, natura si biodiversitatea, resursele umane si deseurile, dar si mediul sanatatea si calitatea vietii.

Presedintele Universitatii Ecologice din Bucuresti, Mircea Ditu crede ca concluziile pozitive ale raportului european sunt oarecum exagerate. El spune ca ideile finale ale acestui document sunt pline de speranta, dar sunt foarte greu de indeplinit.

Raportul realizat pentru Romania subliniaza principalele aspecte pe care trebuie sa se axeze politicile de mediu in viitor. Ministrul Mediului spune ca in Romania exista probleme in ceea ce priveste impadurirea, de aceea in 2010 s-au acordat de sase ori mai multi bani decat in 2009 pentru acest sector.

De asemenea, ministrul recunoaste ca exista un angajament legislative prin care fiecare oras ar trebui sa dispuna de un un spatiu verde de 20 de metri patrati pe cap de locuitor. „Din pacate sunt foarte multe orase care nu au asa ceva, dar pana la sfarsitul anului viitor vor fi construite peste 600 de parcuri, ce inseamna o finantare de peste 450 de milioane de lei noi. ”

Borbely recunoaste ca in Romania mai sunt multe de facut la nivelul protectiei mediului, dar rezultatele vor aparea doar daca importanta ocrotiri mediului va fi recunoscuta si introdusa in politicile sectoriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *