Piata financiara romaneasca este printre cele mai vulnerabile din regiune la criza inregistrata la nivel international. Analistii agentiei de rating Standard&Poor”s spun ca, in conditiile mentinerii unui grad scazut de lichiditate in pietele internationale, efectele se vor vedea cel mai repede in Letonia, Islanda, Bulgaria, Turcia si Romania.
Nu este nicio surpriza ca economia romaneasca este vulnerabila la modificarile apetitului pentru risc al investitorilor straini. Iar in cadrul unui grup de 15 state din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, analistii agentiei internationale de rating Standard&Poor”s (S&P) plaseaza tara noastra pe locul cinci. Indicele de vulnerabilitate calculat de S&P tine cont de mai multi indicatori relevanti pentru aparitia unei crize pe segmentul creditarii pe pietele emergente, cum ar fi datoria externa raportata la produsul intern brut, necesarul de finantare prin imprumuturi ca pondere in contul curent, ponderea deficitului de cont curent finantata prin investitii straine directe sau aprecierea reala a cursului de schimb in 2007 raportata la rata medie a anilor „90.
Reprezentantii S&P subliniaza faptul ca indicele de vulnerabilitate nu este decat o „poza” a indicatorilor din acest an. Totusi, in cazul in care conditiile restrictive de lichiditate din pietele financiare internationale se vor prelungi si anul viitor, atunci ratingul de tara al Romaniei, precum si al celorlalte patru state, ar putea fi scazut. Luna august a marcat corectii inregistrate pe toate pietele financiare globale ca urmare a crizei creditelor ipotecare subprime din Statele Unite ale Americii, ce a condus la o scadere a lichiditatii la nivel international. Mai mult, o serie de analisti straini considera ca situatia de criza inca nu a fost depasita, efectele abia incepand sa apara.
Efectele crizei se vor vedea in cursul de schimb Dragos Cabat, viceprese-dintele Asociatiei CFA Romania, explica faptul ca efectele vulnerabilitatii economiei nationale sunt vizibile prin reducerea volumului de investitii straine directe si a intrarilor de fonduri straine cu capital speculativ. Totodata, Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank, subliniaza faptul ca, in acest an, deficitul de cont curent va depasi 13% din produsul intern brut. In plus, gradul de finantare al acestui sold negativ prin investitii straine directe este mai slab in 2007.
Sursa: Adevarul