Romania protesteaza la Bruxelles pentru ca va trebui sa polueze mai putin

Certificatele de emisii i-ar putea costa anual pe poluatori peste 200 milioane de euro. Romania va protesta la Bruxelles, alaturi de alte state, fata de decizia Comisiei Europene cu privire la reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon pentru ca masura va duce la cresterea costurilor companiilor autohtone.

„Reducerea nivelului de emisii va pune companiile romanesti in postura de cumparatori de certificate de emisii. Asta inseamna costuri suplimentare, nu neaparat cresterea pretului la energie, dar poate reducerea unor cheltuieli, posibil a investitiilor”, a declarat ieri Alexandru Stefanescu, seful Directiei generale de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor.

Comisia Europeana a redus cu aproape cu 21% cotele anuale de emisii in industria romaneasca pentru perioada 2008-2012. Unele firme care pana in prezent se incadrau in plafonul maxim de poluare alocat se pot trezi in postura de a depasi cota si in consecinta vor fi nevoite sa cumpere certficate de emsii de la o alta, care polueaza mai putin. Aceste certificate ar putea costa anual pe poluatori peste 200 milioane de euro.

Producatorii de energie, printre cei mai afectati

Cei mai afectati de decizia Comisiei sunt companiile din energie, mai exact producatorii de electricitate din sectorul termo, si societatile din industria metalurgica. O alta problema cu care se confrunta respectivele companii vine tot de la Bruxelles. Comisia Europeana a decis reducerea cu 10% a emsiilor pentru anul 2007, masura aplicata si de autoritatile de la Bucuresti. Sandulescu spune ca poluatorii ar putea sa actioneze in judecata statul roman pentru ca decizia se aplica retroactiv, dandu-si in acest fel planurile initiale peste cap.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

Curentul: Reducerea cotei de emisii nedreptateste Romania

Romania considera ca este nedreptatita de decizia Comisiei Europene (CE) privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon si va transmite in acest sens o scrisoare autoritatilor de la Bruxelles, impreuna cu alte state, a declarat marti ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

„Decizia Comisiei Europene de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romania va forta companiile locale sa cumpere certificate de emisii, putand genera astfel costuri suplimentare, care pot afecta investitiile”, a declarat Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei.

CE a redus in octombrie cotele anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de tone la 75,9 milioane tone. Plafonul stabilit de Comisia Europeana pentru perioada 2008-2012 la nivelul Uniunii este de 2,08 miliarde de tone.

Pentru mai multe informatii vizitati Curentul

Jurnalul National: Certificate de emisii pentru firmele romanesti

Decizia Comisiei Europene de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romania va forta companiile sa cumpere certificate de emisii. In acest fel insa s-ar putea genera costuri suplimentare, care ar putea afecta investitiile firmelor. Autoritatile de la Bucuresti au decis ca reducerea emisiilor sa se faca treptat in Romania.

Concluziile apartin reprezentantilor Executivului de la Bucuresti, Alexandru Sandulescu, seful Directiei generale de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor, si Dumitra Mereuta, director in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. „Reducerea nivelului de emisii va pune companiile romanesti in postura de cumparatori de certificate de emisii. Asta inseamna costuri suplimentare, nu neaparat cresterea pretului la energie, dar, poate, reducerea unor cheltuieli, posibil a investitiilor”, este de parere Sandulescu.

PROPORTIONAL

Decizia autoritatilor romane este de a reduce alocarile de emisii de CO2 pentru fiecare operator economic in parte, proportional cu decizia de reducere a Comisiei Europene, a declarat Dumitra Mereuta. „Aceasta decizie este la latitudinea autoritatilor romane. Comisia Europeana cere doar nivelul de reducere pentru fiecare tara, dar modul in care se atinge acest prag il stabilim singuri”, a spus directorul MMDD. Autoritatile romane aveau la dispozitie si o alta varianta de a atinge tinta impusa de UE, si anume de a reduce nivelul emisiilor diferentiat, in functie de cantitatea de emisii a producatorului sau de raportul productie/emisii, insa, cel mai probabil, va fi aleasa varianta reducerii proportionale.

REDUCERI

Comisia Europeana a decis in urma cu o luna reducerea cotelor anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de tone la 75,9 milioane de tone. Asta dupa ce in 2005 Uniunea Europeana adoptase sistemul european de tranzactii cu emisii de dioxid de carbon, cu scopul de a reduce emisiile prin stabilirea unui pret pe dioxidul de carbon. Piata emisiilor de dioxid de carbon astfel creata permite statelor si companiilor sa indeplineasca obiectivele de emisie a dioxidului de carbon prin cumpararea unor certificate.

Plafonul stabilit de Comisia Europeana pentru perioada 2008-2012 la nivelul Uniunii este de 2,08 miliarde de tone. Tot in octombrie, Comisia Europeana a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru anul 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane. In aceasta situatie, statul roman ar putea fi actionat in instanta de companiile romanesti, care si-au stabilit nivelul emisiilor dupa plafonul initial, intrucat autoritatile obliga firmele sa aplice retroactiv aceasta reducere. „Statul roman ar putea fi dat in judecata de companii pentru aplicarea retroactiva a reducerii nivelului emisiilor, pentru ca statul pune in aplicare decizia CE”, a spus Sandulescu.

Daca o companie a depasit nivelul emisiilor va fi fortata sa plateasca 100 de euro pentru un certificat de emisii. Stabilirea acestor planuri de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are scopul de a asigura respectarea de catre UE a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit caruia emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 8% in 2012, fata de anul 1990. „Juristii ar trebui sa aiba ceva de spus in aceasta privinta”, a mai spus Sandulescu. Piata europeana a carbonului limiteaza emisiile de gaze poluante ale industriei grele, dar permite companiilor sa cumpere permise numite credite de carbon in schimbul finantarii proiectelor nepoluante din statele in curs de dezvoltare, prin intermediul Mecanismului de Dezvoltare Curata al Protocolului de la Kyoto.

Vosganian protesteaza

Romania considera ca este nedreptatita de decizia Comisiei Europene privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon si va transmite in acest sens o scrisoare autoritatilor de la Bruxelles, impreuna cu alte state, a declarat marti ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Decizia privind transmiterea scrisorii a fost adoptata in urma unor discutii dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Mediului, Attila Korodi, a afirmat Vosganian.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *