Romania urca o pozitie in topul atractivitatii investitiilor in energie regenerabila

Germania s-a înverzit: Energia regenerabilă a avut pentru prima dată cea mai mare contribuţie în asigurarea consumului
Romania urca o pozitie in topul atractivitatii investitiilor in energie regenerabila
Romania urca o pozitie in topul atractivitatii investitiilor in energie regenerabila

Romania urca un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, potrivit sutudiului EY – Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 31, de pe locul 32 in editia anterioara.

Astfel, Romania isi imbunatateste pentru a doua oara consecutiv pozitia in topul EY, dupa ce in editia din februarie Romania a urcat de pe locul 33 pe locul 32.

„Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea ‘relaxarii’ activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, ‘investite’ cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor”, spun specialistii EY Romania.

In regiune, Polonia si Turcia se claseaza inaintea Romaniei in topul EY, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Ucraina si Grecia se situeaza in urma Romaniei in acelasi clasament.

SUA au sanse sa isi mentina parcursul de pana acum, daca fac fata incertitudinilor din piata locala

Cu o piata de energie solara sanatoasa, cu o reducere impusa de 45GW pe zona energiei generate din carbune si cu semne ale unei piete de capital revigorate, SUA isi asigura o imagine promitatoare pe piata energiei regenerabile, precum si o pozitie in partea de sus a clasamentului. Cu toate acestea, incertitudinile in privinta creditelor fiscale si a finantarilor prin vanzarea de participatii, precum si cresterea productiei de gaze de sist si blocajele constante din Congres, ar putea frana potentialul boom investitional al SUA.

China concureaza puternic cu SUA

Cu toate ca SUA isi mentin ferm pozitia de lider al clasamentului in actuala editie a raportului, China este in expectativa pe locul al doilea si continua sa-si intareasca pozitia. Semnele tot mai numeroase privind abordarea de tip economie de piata din China, atat in sectorul energiei regenerabile cat si a economiei in general, determina previziuni tot mai ferme in care aceasta ar putea sa eclipseze SUA in segmentele energiei eoliene si solare pana la sfarsitul acestui deceniu. China si-a proiectat sa adauge aproape 100GW capacitati de productie in energie eoliana si 60GW in energie solara pana in 2018.

Pot aparea schimbari in top, pe masura ce unii jucatori cresc in atractivitate

Sistemele revizuite de stimulente, proiectele la scara larga si programele ambitioase de extindere a capacitatii energetice au facut ca Japonia si India sa fie pregatite sa-si devanseze rivalii apropiati in top 10. Cu toate acestea, semnalele mixte de pe piata japoneza, generate de lansarea unui proiect de plan energetic national care favorizeaza energia nucleara si cea pe baza de carbune, precum si constantele provocari macroeconomice si dispute comerciale din segmentul energiei solare din India sunt de natura sa intarzie avansarea celor doua tari in clasament pe termen imediat.

Marea Britanie, pe de alta parte, a regresat o pozitie, ocupand acum locul sase, pe fondul anuntatelor revizuiri in domeniul politicilor energetice. Marea Britanie beneficiaza de una dintre cele mai eficiente piete de finantare, dar ar putea pierde acest avantaj in cazul in care politicile energetice nu sunt adoptate in mod consistent de catre lideri.

Previziunile solide de extindere a capacitatii si aprobarea unui nou regim tarifar feed-in pentru proiecte eoliene au ajutat Franta sa urce pe locul opt, devansand Australia, unde anuntarea unei posibile anulari a tintei de energie regenerabila a determinat o incetinire a investitiilor. Un sector solar in crestere rapida si promisiunea unor noi licitatii de extindere de capacitati in 2014 au clasat Brazilia in top 10 pentru prima data dupa 2013, cand anularile de licitatii de la inceputul anului au facut-o sa cada in partea de jos a clasamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *