Studiu. Contaminarea cu pesticide creste cu 66% riscul de a naste un copil cu autism

Studiu. Contaminarea cu pesticide creste cu 66% riscul de a naste un copil cu autism
Studiu. Contaminarea cu pesticide creste cu 66% riscul de a naste un copil cu autism

Un studiu realizat de Universitatea californiana Davis arata ca femeile insarcinate care traiesc in apropierea unei ferme unde sunt folosite pesticide intampina un risc cu 66% mai ridicat de a naste un copil cu autism, transmite luni AFP, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, studiul se concentreaza asupra legaturilor dintre viata intr-un mediu in care se folosesc pesticide si riscul de a aduce pe lume copii suferind de autism.

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare a carei incidenta a crescut foarte mult in ultimii ani in SUA. In cadrul studiului, oamenii de stiinta au examinat datele cu privire la utilizarea pesticidelor in California in zona de resedinta a 1.000 de mame care participau la un studiu despre familiile cu copii autisti.

“Am examinat unde traiau participantele la studiu in perioada in care au fost gravide si in momentul nasterii”, a precizat unul dintre autorii studiului, Irva Hertz-Picciotto, vicepresedinte al Departamentului pentru Stiinte si Sanatate Publica din cadrul Universitatii Davis.

Potrivit legilor californiene, fermierii trebuie sa mentioneze tipul de pesticide pulverizate, data pulverizarii si cantitatea folosita.

“Am constatat ca, de cele mai multe ori, in apropierea gospodariilor unde s-au nascut copii cu autism sau cu retard au fost folosite frecvent mai multe tipuri de pesticide”. Aproximativ o treime dintre participantii la studiu traiau pe o raza de pana la 1,75 kilometri de locuri in care se folosesc pesticide.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit si faptul ca riscurile de autism sunt mai ridicate in cazul in care mamele intra in contact cu substantele pesticide in al doilea si respectiv al treilea trimestru de sarcina. Dezvoltarea neurologica a fetusului este extrem de sensibila la pesticide.

“Acest studiu confirma rezultatele unei cercetari precedente care identifica existenta unor legaturi intre nasterea unor copii cu autism si expunerea mamelor, in perioada sarcinii, la o serie de produse chimice folosite in agricultura, in California”, a afirmat Janie Shelton, coordonatoarea noului studiu.

Shelton a tinut sa precizeze ca “femeile gravide trebuie sa evite orice contact cu produsele chimice folosite in agricultura”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,544FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente