Romania va avea in perioada urmatoare doua drumuri turistice de interes european pentru practicarea drumetiilor, alaturandu-se astfel celor 35 de tari europene membre ale Asociatiei Europene a Drumetiei (AED), iar Brasovul va fi locul de desfasurare al Congresului Asociatiei, in 2017.
Anuntul a fost facut joi, dupa intalnirea care a avut loc la Consiliul Judetean (CJ) Brasov intre Lis Nielsen, presedinta Asociatiei Europene a Drumetiei si reprezentanti ai Asociatiei Carpatine Ardelene a Turistilor – SKW (care este membra a AED din 2010) si ai Autoritatii Nationale pentru Turism.
„Ne implicam in prezent in trasarea acelei portiuni romanesti a Drumului European 3 si ulterior a Drumului European 8. Drumul European 3 va fi pe lantul carpatic si va porni de la Sighetul Marmatiei. Suntem in contact cu colegii din Ucraina care definesc partea ucraineana. Traseul va merge pe lantul carpatic, facand legatura intre diferitele poteci existente – nu inventam altele – pana la Turnu-Severin, unde ne legam de Drumul European 3, terminat de colegii din Serbia. Drumul European 8, pentru care inca lucram la definitivarea traseului, va pleca din Oradea si se va intalni cu Drumul European 3 in zona Masivului Retezat“, a declarat, intr-o conferinta de presa, Marcel Sofariu, director executiv al Asociatiei Carpatine Ardelene a Turistilor (SKV).
Sursa citata a adaugat ca, din punct de vedere natural, stam foarte bine pentru amenajarea unor asemenea trasee, dar din punct de vedere al infrastructurii sunt foarte multe diferente fata de restul Europei pentru ca ne lipsesc cabanele.
„Pe un lant de 800-1000 de km de traseu, este nevoie de 30-35 de cabane, iar acum, in Romania, exista foarte putine, si dintre acestea una-doua indeplinesc conditiile civilizate pentru turism. De aceea numarul turistilor romani si straini care pleaca in drumetii este scazut si riscam in viitor ca, daca nu se iau masuri, numarul acestora sa fie si mai scazut. Romania este singura tara din Europa care nu si-a definit traseul european a celor doua-trei drumuri care o va strabate“, a mai spus directorul executiv al S.K.V.
Vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu, a precizat ca, in primul rand, trebuie avut in vedere ca Asociatia Europeana a Drumetiei are trei milioane de membri – asociatii si 35 de tari membre.
„Este normal si firesc ca noi, ca administratie locala, sa intervenim pentru a promova turismul brasovean si romanesc, pentru ca este o alternativa de crestere economica cel putin pentru judetul Brasov. Este normal sa intervenim pe de o parte pentru a sprijini potentialul existent, in aceasta structura europeana, a unor ONG-uri, in Brasov, si de asemenea sa investim in unele trasee, care sa corespunda criteriilor de clasificare ale acestei structuri europene. Am prezentat doamnei Lis Nielsen tot ce inseamna potential turistic la nivelul judetului Brasov si vreau sa va spun ca nici nu a trebuit sa ma lungesc prea mult cu prezentarea, ca raspunsul a venit imediat, prin faptul ca, in anul 2017, Congresul Asociatiei Europene a Drumetiei se va desfasura la Brasov“, a subliniat vicepresedintele CJ.
Reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Turism, Roxana Niculescu a declarat ca se va incerca omologarea a cat mai multor trasee, „dupa care vom face o radiografie a zonei montane pentru ca potentialul este foarte mare si vom incerca sa legam trasee nou omologate de traseele europene existente, astfel ca sa existe trasee mari in Europa, care sa includa si Romania“.
Presedinta Asociatiei Europene a Drumetiei, Lis Nielsen s-a aratat foarte incantata de imprejurimile Brasovului si de potentialul zonei.
‘Sunt fantastice peisajul si monumentele istorice de aici. Aveti un potential foarte mare pentru turismul de drumetie.Am venit aici sa vedem daca putem organiza in 2017 intalnirea anuala a Asociatiei Europene de Drumetie. In acest an, am tinut intalnirea in Serbia, iar in 2017 dorim sa venim la Brasov. Am venit aici cu o parte din membrii asociatiei, oameni din opt tari europene,stam aici de cateva zile si ne intereseaza sa vedem ce fel de experiente turistice putem avea, cum sunt serviciile. Sunt convinsa ca vom avea o conferinta foarte reusita la Brasov. Aici am simtit multa prietenie din partea oamenilor. De asemenea, locurile mi s-au parut foarte curate si frumoase, iar pe oameni i-am simtit mandri de tara lor’, a afirmat Lis Nielsen.