O firma chineza va construi in Romania un parc solar de 82 MW

0
446
Valvis ia 5,4 mil. euro de la Banca Romaneasca pentru un parc fotovoltaic in Calarasi
Valvis ia 5,4 mil. euro de la Banca Romaneasca pentru un parc fotovoltaic in Calarasi
O firma chineza va construi in Romania un parc solar de 82 MW
O firma chineza va construi in Romania un parc solar de 82 MW

Firma Green Vision Seven, controlata indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, va pune in functiune in judetul Brasov, pana la sfarsitul acestui an, un parc solar de 82 MW, care ar urma sa fie cea mai mare unitate de acest tip din Romania, transmite Mediafax.

„Prima parte a acestui proiect, de 55 MW, este deja in teste, si restul de 27 MW sunt in constructie. Pana la sfarsitul acestui an parcul va fi functional”, a declarat administratorul Green Vision Seven, Jurgen Andreas Faff.

Potrivit datelor disponibile, cel mai mare parc fotovoltaic functional din Romania apartine unei firme din grupul sud-coreean Samsung si are o capacitate instalata de 45 MW, fiind instalat in comuna Slobozia din Giurgiu.

Investitia totala in cei 82 MW ai chinezilor depaseste 100 milioane de euro, din care 83 milioane de euro sunt imprumutati de catre Hareon de la China Development Bank, prin doua credite, de 50 milioane de euro, respectiv 33 milioane de euro.Constructia parcului, amplasat in localitatea Ucea de Sus, judetul Brasov, a inceput in luna aprilie si a durat patru luni.

Potrivit lui Faff, cei 82 MW reprezinta prima parte a unui proiect de productie a energiei fotovoltaice de 168 MW, care presupune o investitie totala de peste 200 milioane de euro. Decizia continuarii investitiei va fi luata insa anul viitor, in functie de legislatia din domeniu.

Cata energie verde avem acum

Statul sprijina productia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotarat insa, in luna iunie, sa reduca temporar, pana in 2017-2018, sprijinul acordat producatorilor de energie eoliana, solara si din microhidrocentrale, din cauza impactului prea mare in facturi.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, ca pana acum.

Potrivit informatiilor furnizate de Asociatia Patronala Surse Noi de Energie – SunE, in Romania sunt instalate capacitati eoliene de 2.394 MW, microhidrocentrale de 459 de MW, panouri fotovoltaice cu o putere de 508 MW, instalatii de producere a energie pe baza de biomasa de 42,7 MW si pe baza de biogaz de 0,5 MW.

In plus, in Romania mai exista proiecte de productie a energiei in panouri solare de peste 410 MW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.