Chevron suspenda activitatile de explorare a gazelor de sist din Moldova

Nici o zi f?r? proteste la Punge?ti. 30 de persoane r?mân pe câmp pentru a se asigura c? Chevron nu va relua explorarea
Chevron suspenda activitatile de explorare a gazelor de sist din Moldova
Chevron suspenda activitatile de explorare a gazelor de sist din Moldova

Chevron a anuntat joi ca a decis suspendarea activitatilor in satul Silistea, comuna Pungesti. Anuntul companiei americane vine dupa patru zile de proteste ale locuitorilor din comuna Pungesti si ale activistilor pentru protectia mediului.

„Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitat intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam”, anunta compania americana Chevron, intr-un comunicat de presa.

Chevron nu precizeaza in comunicat pentru cat timp sunt suspendate activitatile si nu explica ce motive au stat la baza acestei decizii.

Compania americana a luat aceasta decizie in urma altercatiilor care au avut loc intre jandarmerie si localnicii din zona, nemultimiti de inceperea explorarii gazelor de sist. Protestele s-au extins, iar miercuri seara Piata Universitatii din Bucuresti a fost blocata de protestatari care s-au solidarizat cu cei din Vaslui.

Compania americana Chevron este singurul actor implicat in activitatile privind gazele de sist din Romania. Compania are concesionate mai multe perimetre, in judetele Vaslui si Dobrogea (patru la numar), unde a anuntat ca intentioneaza sa desfasoare activitati de explorare a gazelor din sisturi. Pentru perimetrul din Moldova, compania americana primise toate avizele pentru demararea explorarii si ar fi urmat sa amplaseze prima sonda de foraj.

Care e miza

Rezervele de gaze naturale pe care Romania le poate exploata din punct de vedere tehnic din sisturi se ridica la 1.440 de miliarde de metri cubi, potrivit unui raport al Agentiei americane pentru informatii din sectorul energiei

De asemenea, volumul total de titei care poate fi exploatat, strict din punct de vedere tehnic (Technically Recoverable-eng.) se ridica la 300 de milioane de barili de titei.

Cifrele americanilor indica un potential urias al energiei care poate fi eliberata din sisturi, cel putin din punct de vedere tehnic, dat fiind ca, potrivit acesleiasi surse, rezervele totale de gaze ale Ronmaniei se ridicau, la inceputul acestui an, la 113 miliarde de metri cubi de gaze, iar rezervele totakle de titei ajungeau la 600 de milioane de barili de titei.

La un consum de circa 12 miliarde de metri cubi pe an, rezervele totale de gaze de sist ar asigura, doar ele, consumul national pentru 120 de ani, in eventualitatea pur teoretica in care gazul recuperabil din punct de vedere tehnic ar fi extras in totalitate.

Totusi, exploatarea gazelor de sist implica mai multe riscuri privind mediul, dat fiind ca metoda de exploatare, respectiv fracturarea hidraulica, ar comporta, potrivit ecologistilor, riscuri de cutremure si de infestare a apei freatice. Metoda utilizeaza explozibil amplasat in subteran care este detonat pentru a sparge rocile in care se afla acumulari de gaze, alaturi de un fluid format din apa, nisip dar si de alte chimicale, injectat sub presiune in sol.

In prezent doar SUA si Canada produc petrol si gaze de sist in cantitati comerciale. Formatiunile de sist au revolutionat productia de petrol si gaze naturale in SUA, anul trecut fiind responsabile pentru 29% din productia americana de titei si 40% din cea de gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *