Aproximativ 40% din deseurile menajere generate de gospodarii sunt materiale reciclabile, insa cele colectate selectiv reprezinta doar 2,4% din cantitatea totala de deseuri, arata un studiu realizat in perioada de compania Eco-Rom Ambalaje, care preia obligatia de reciclare a deseurilor de ambalaje de la firme precum Coca-Cola sau Unilever.
Potrivit studiului, un roman din mediul urban genereaza, in medie, 346 kg de deseuri menajere pe an, in timp ce o persoana din mediul rural genereaza in jur de 95 kg de deseuri pe an. Deseurile reciclabile, adica hartie, plastic, metal sau sticla, reprezinta 39% in mediul urban si 52% in cel rural, iar jumatate din acestea sunt ambalaje.
Datele Eco-Rom Ambalaje arata ca in prezent, aproximativ 45% din populatia Romaniei, circa 9 milioane de persoane, au acces la sistemul de colectare selectiva prin cele aproximativ 17.500 pubele colorate puse la dispozitie de companie. Deseurile colectate separat alcatuiesc insa doar 4% din cantitatea totala de deseuri generate, iar cele reciclabile colectate separat reprezinta doar 2,4%. Restul deseurilor sunt colectate in amestec si trimise catre statiile de sortare si depozitare.
Rezultatele studiului arata ca, desi s-au facut progrese in modul de gestionare a deseurilor, „efectele noilor investitii nu s-au facut simtite in masura asteptata, din pricina unei participari reduse a populatiei la colectarea separata a deseurilor menajere.” Chiar si acolo unde infrastructura de colectare selectiva exista, populatia nu o foloseste corespunzator.
„Analiza continutului acestor containere a indicat faptul ca ele contin in realitate deseuri amestecate, in care deseul reciclabil caruia ii este dedicat containerul reprezinta intre 50 si 73% din masa totala colectata”, arata raportul de cercetare al Eco-Rom Ambalaje.
Autorii studiului mai precizeaza ca organizarea colectarii separate inseamna mai mult decat instalarea containelor. „Informarea si constientizarea publicului este esentiala pentru ca – in timp – colectarea separata sa devina o obisnuinta pentru toti locuitorii din mediul urban sau rural.”
Contoare pentru electricitate si caldura, dar nu si gunoi
Un alt mod de a stimula colectarea selectiva este introducerea platii diferentiate la generatorul de deseuri, dupa principiul „plateste cat arunci (pay as you throw – PAYT).” Acesta presupune ca gospodariile sa plateasca un pret standard pentru ridicarea deseului menajer nereciclabil, in functie de cantitatea generata. Taxa de salubrizare existenta in prezent in Romania este perceputa exclusiv in functie de numarul de persoane dintr-o gospodarie, iar cuantumul ei este diferit in fiecare localitate.
Ce intra in cosul de gunoi al romanilor
„Deseurile reciclabile reprezinta peste 40% din totalul deseurilor generate. Ponderea cea mai mare o au deseurile de hartie/carton (15,8%), urmate de cele de plastic (14,31%) si cele de sticla (4,64%). Deseurile metalice inregistreaza valori minime (2,57%), aceste tipuri de deseuri fiind colectate cu predilectie de colectorii informali”, mai arata raportul.
Studiul a fost realizat in perioada septembrie 2012- august 2013 pe deseurile colectate din municipiul Pitesti, considerat reprezentativ pentru mediul urban din Romania, si pe cele colectate din comuna argeseana Draganu, reprezentativa pentru mediul rural. Proiectul a fost finantat de Eco-Rom Ambalaje si s-a desfasurat cu participarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ADI Servsal Arges, Universitatea Tehnica Pitesti si SC Artelia Romania SRL.