Romanii au 49 de zone de imbaiere pe litoral

Zonele de scaldat din Romania care sunt la malul marii indeplinesc criteriile obligatorii de calitate impuse de UE.
litoral
Raportul privind calitatea apelor de scaldat in Uniunea Europeana arata ca 98% dintre cele 49 de zone de scaldat care sunt situate in zona de coasta a Romaniei sunt mai curate decat anul trecut. In 2008, sezonul de scaldat pentru tara noastra a durat 4 luni si jumatate, fiind cuprins intre 1 iunie si 15 octombrie.

Numarul zonelor de scaldat din sudul litoralului sunt cu 14 mai multe decat in 2007, cand erau 35. Raportul indica faptul ca cele 49 de zone costiere pentru scaldat raportate de Romania in anul 2008 reprezinta 0,2% din totalul apelor de scaldat raportate la nivelul UE.

Potrivit raportului, in 2008, 98% dintre zonele de scaldat de pe coaste au intrunit criteriile obligatorii, numai una dintre cele 49 de zone de scaldat nefiind conforma. Aceasta situatie indica o imbunatatire semnificativa a situatiei comparativ cu 2007, cand doar 28,6% dintre zonele de scaldat erau monitorizate si tratate.

Raportul pentru Romania indica de asemenea un bun nivel de cooperare cu autoritatile romane, care mentioneaza si sprijinul primit din partea ONG-urilor verzi, a Administratiei Nationale a Apelor din Romania si a Ministerului Sanatatii.

Conform Directivei Europene, in 2011, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) va elabora in comun cu autoritatile de sanatate publica profilul apelor de imbaiere, iar la sfarsitul lui 2015, se va realiza prima clasificare a apelor de imbaiere.

Raportarea datelor de monitorizare a apelor de imbaiere s-a realizat de catre Romania, pentru al doilea an consecutiv, prin Ministerul Sanatatii, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti si autoritatile de sanatate publica judetene, care au delimitat si zonele de imbaiere. Mentionam faptul ca monitorizarea si delimitarea zonelor de imbaiere vizeaza exclusiv zona costiera.

Sursa: Cotidianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente