Romanii, cobai pentru porumbul modificat genetic

0
352

Greenpeace protesteaza fata de lipsa de reactie a guvernului in privinta extinderii culturilor de OMG.

Voluntarii Greenpeace au protestat ieri in fata guvernului pentru a atrage atentia premierului Calin Popescu Tariceanu ca trebuie sa interzica cultivarea porumbului modificat genetic in Romania. Timp de aproape o ora, pe spatiul din fata guvernului, voluntarii au simulat o scena care sugera ca premierul roman ar fi o marioneta a companiei Monsanto, transformandu-i pe romani in cobai pentru porumbul modificat genetic.

Protestul Greenpeace a avut loc inaintea sedintei de guvern de ieri, cand activistii Greenpeace i-au lasat primului-ministru Calin Popescu Tariceanu o scrisoare deschisa in care ii cer sa activeze clauza de salvgardare pentru interzicerea porumbului modificat genetic MON810.

Reprezentantii Greenpeace spun ca actiunea de ieri a fost facuta in apropierea vizitei presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a aprobat interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic in Franta. Greenpeace considera ca premierul roman ar putea sa ceara sprijinul presedintelui francez pentru acest lucru.

Interzicerea porumbului, intarziata nejustificat

„Au ramas mai putin de doua luni pana la insa-mantarea porumbului, fermierii au inceput sa isi cumpere seminte pentru sezonul 2008, iar domnul Tariceanu se face ca ploua cand vine vorba sa protejeze sanatatea oamenilor si mediul de riscurile organismelor modificate genetic”, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.

Acesta a afirmat ca premierul poate fi marioneta americanilor de la Monsanto, din moment ce intarzie nejustificat luarea deciziei de interzicere a porumbului MON810. Reprezentantul Greenpeace a reamintit faptul ca inclusiv comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a adus recent in atentia publicului noi dovezi stiintifice care arata ca porumbul MG care produce propriul pesticid nu este sigur pentru mediu.

Riscurile pe termen lung ale porumbului modificat genetic pentru sol, animale, plante si sanatatea oamenilor raman inca necunoscute, dar studiile pe termen scurt arata semne de toxicitate in organele interne, in special in ficat si rinichi, la animalele testate si ca toxina produsa de acest tip de porumb are efecte negative asupra speciilor nevizate si asupra solului.

Romanii nu vor OMG-uri

In august anul trecut, Greenpeace a dat publicitatii rezultatele unui sondaj de opinie in care romanii erau chestionati cu privire la existenta organismelor modificate genetic pe teritoriul Romaniei si la consumul acestor alternative alimentare.

Sondajul arata ca 67% din romani si 68% din romance refuza categoric sa le includa in meniu. Cei mai multi dintre romanii care resping alimentele modificate genetic (72%) provin din Oltenia, Muntenia si Dobrogea, in timp ce 21% din cei care nu ar refuza sa le consume isi au resedinta in Moldova.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.