Romanii sunt impotriva cianurilor

Peste 60% din cei chestionati se opun si un sfert nu stiu despre ce e vorba in legea aflata in dezbatere

Opiniile exprimate arata ca doua treimi dintre cei chestionati sunt impotriva utilizarii cianurilor in minerit. Ei doresc o lege care sa le interzica.

Coalitia „Romania fara cianuri” a comandat un sondaj de opinie la nivel national pentru a afla daca cetatenii romani sustin o lege ce interzice folosirea cianurilor in exploatarile miniere.

Un sfert nu au stiut despre ce este vorba

Sondajul IMAS, realizat in aprilie 2008, demonstreaza ca 66 la suta dintre romanii chestionati sunt pentru interzicerea cianurilor. Numai 8 la suta s-au pronuntat impotriva.

La intrebarea daca cetatenii Romaniei vor ca politicienii sa voteze proiectul de lege impotriva utilizarii substantei periculoase in minerit, 67 la suta dintre intervievati au raspuns „da” si numai 8 la suta s-au declarat impotriva.

Aproximativ un sfert dintre respondenti (26 la suta) nu au stiut insa ce sa raspunda pentru ca nu cunosteau datele problemei.

„Aceasta este o cifra foarte mare. Faptul ca oamenii nu stiu despre ce este vorba este, in parte, vina politicienilor care nu au stiut sa aduca la cunostinta populatiei pericolul pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor pe care le reprezinta folosirea cianurilor”, a spus Mircea Ciopraga, deputat, membru in Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor.

Coalitia impotriva cianurilor

Rezultatele sondajului au fost prezentate simultan la Bucuresti, Cluj si Miercurea Ciuc. Mircea Ciopraga a enumerat cateva persoane care, in cadrul ultimei sedinte, au adus amendamente la legea minelor. Schimbarile pe care le-au propus sunt favorabile folosirii cianurilor in exploatarile aurifere.

Dintre acestia faceau parte, printre altii, si Anca Boagiu, Iulian Iancu, Ioan Bivolar si Claudiu Pop. „Am o rugaminte: ambasadoarea Canadei la Bucuresti, Marta Moszczenska, precum si cei care sunt pentru folosirea cianurilor, sa se mute cu copiii undeva in aval de baraj”, a spus Florin Chilian, cel care s-a alaturat anul trecut Coalitiei „Romania fara cianuri”.

Impotriva substantei toxice

Proiectul de lege privind interzicerea utilizarii cianurilor in minerit a fost propus de senatorii Gheorghe Funar si Peter Eckstein Kovacs

Proiectul este acum blocat la Comisia de industrii si servicii a Camerei Deputatilor

Cianura este o substanta extrem de toxica si de periculoasa pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *