Romanul care a inventat „turbina-ciuline” vrea sa ia cu asalt si sectorul irigatiilor din 2014

0
372
Românul care a inventat „turbina-ciuline” vrea să ia cu asalt şi sectorul irigaţiilor din 2014
Romanul care a inventat „turbina-ciuline” vrea sa ia cu asalt si sectorul irigatiilor din 2014
Romanul care a inventat „turbina-ciuline” vrea sa ia cu asalt si sectorul irigatiilor din 2014

„Turbina va fi certificata in cateva saptamani si apoi va fi pusa si in vanzare“, povesteste Calin.

Instalatia in sine ajunge la 12 metri inaltime, iar diverse prototipuri ale sale au fost deja incercate in tunelul de vant, o prima astfel de turbina fiind instalata in apropiere de Medgidia.

Aici se afla, de altfel, si cartierul general al Digitech Electric, companie la care inventatorul este general manager. Digital Electric deruleaza deja un proiect pe fonduri europene, legat exact de centrala eoliana sferica. Acesta are o valoare de 5,4 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar 540.000 de lei de la Guvern, prin Autoritatea Nationala pentru cercetare Stiintifica (ANCS).

Turbina produce doar 5 kWh de energie, dar compania testeaza si versiuni mai mari, de 10 kWh. Principalul lor avantaj este ca nu sunt zgomotoase, astfel ca pot fi instalate aproape de locuinte sau cartierele rezidentiale.

Dar Catalin Silviu Calin are planuri mult mai mari. „De la anul vom prezenta o solutie integrata pentru irigatii. Mai exact, este vorba de turnuri de apa. Energia produsa de turbina este folosita la pomparea apei pentru irigatii in turn, iar aceasta este folosita atunci cand este nevoie. Iarna, turnul poate fi folosit ca siloz“, mai spune Calin.

Despre inventia sa, Calin spune ca ar trebui sa-i inspire si pe altii astfel incat sa nu renunte la proiectele lor. El da ca exemplu SUA, unde cultura antreprenoriala este foarte dezvoltata, spre deosebire de Romania unde „cercetarea se face pe hartie” si foarte putini inventatori, doar 1-2%, merg pana la capat, adica la implementarea practica a ideilor lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.