Cercetatorii au creat o retea wi-fi subacvatica, pentru a rezolva problemele de mediu ale oceanelor

Cercetatorii au creat o retea wi-fi subacvatica, pentru a rezolva problemele de mediu ale oceanelor
Cercetatorii au creat o retea wi-fi subacvatica, pentru a rezolva problemele de mediu ale oceanelor

Testele pentru o retea „wi-fi subacvatica” realizate de o echipa de cercetatori americani intr-un lac din apropiere de Buffalo, New York, cu scopul de a crea un standard comun, pot reprezenta solutia pentru colectarea facila a datelor din oceane, pentru detectarea si rezolvarea problemele de mediu.

Cercetatorii au testat o retea „wi-fi subacvatica” intr-un lac din apropiere de Buffalo, in incercarea de a realiza o conexiune de „internet la adancime”, informeaza bbc.co.uk. Echipa de la Universitatea din Buffalo, New York, spune ca tehnologia ar putea contribui la detectarea tsunami-ului, oferind sisteme de avertizare mai pertinente. Acestia intentioneaza sa creeze un standard comun de comunicatii subacvatice, astfel incat interactiunea si schimbul de date sa se realizeze mai usor, scrie Mediafax.

Spre deosebire de o retea wi-fi normala, care foloseste undele radio, tehnologia subacvatica foloseste undele sonore.

Undele radio sunt capabile sa penetreze apa, dar cu o adancime de patrundere si stabilitate limitata. Undele sonore ofera optiuni mai bune, asa cum au demonstrat mai multe specii acvatice, precum delfinii si balenele. Comunicarea wireless subacvatica este posibila de ceva vreme, dar problema consta in obtinerea unor sisteme separate pe care diferite organizatii le folosesc pentru a comunica intre ele.

De exemplu, Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica a Statelor Unite ale Americii (US National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) foloseste unde acustice pentru a transmite date de la senzorii de tsunami din adancul marii catre geamandurile de la suprafata.

Cu toate acestea, din cauza diferentelor de infrastructura, aceste date nu pot fi partajate rapid cu alte informatii colectate de US Navy.

Asadar, echipa de la Universitatea din Buffalo incearca sa creeze un standard comun.

„O retea wireless subacvatica ne va da posibilitatea fara precedent de a colecta si a analiza datele din oceanele noastre in timp real”, a declarat Tommaso Melodia, coordonatorul echipei de cercetare. „Disponibilitatea acestor informatii catre toate persoanele care au un telefon inteligent sau un computer, in special cand un tsunami sau un alt tip de dezastru are loc, ar putea salva vieti”, a a adaugat acesta.

Testul a fost efectuat in lacul Erie, langa Buffalo. Echipa de cercetatori a lansat 18 kilograme de senzori in apa si a putut folosi un laptop pentru a transmite informatii catre acestia.

In viitor, echipa spera ca senzorii sa fie folositi pentru a detecta si a rezolva problemele de mediu. Cu un standard comun, grupuri de cercetare diferite cu echipamente diverse ar putea sa combine datele colectate, cu mai multa usurinta si in timp real.

Mai multe informatii despre activitatea echipei vor fi prezentate la conferinta pentru crearea de retele subacvatice, care va avea loc in Taiwan luna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *