Explorarea gazelor de sist de catre Chevron, blocata de protestele satenilor din Vaslui. Jandarmii au intervenit

Explorarea gazelor de ?ist de c?tre Chevron, blocat? de protestele s?tenilor din Vaslui. Jandarmii au intervenit
Explorarea gazelor de sist de catre Chevron, blocata de protestele satenilor din Vaslui. Jandarmii au intervenit
Explorarea gazelor de sist de catre Chevron, blocata de protestele satenilor din Vaslui. Jandarmii au intervenit

Aproximativ 500 de persoane din Silistea, judetul Vaslui, protesteaza, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, in perimetrul unde compania Chevron va amplasa prima sonda de explorare a gazelor de sist, iar in timpul manifestatiei doi localnici au lesinat, avand nevoie de ingrijiri medicale. Cativa localnici au fortat cordonul format de jandarmi mobilizati la fata locului si au reusit sa ajunga in perimetrul in care nu aveau acces, oamenii acuzand ca au fost bruscati apoi de fortele de ordine.

UPDATE: SAJ Vaslui:Cele cinci persoane carora li s-a facut rau la Silistea, la spital in stare stabila
Cele cinci persoane carora li s-a facut rau, miercuri, in timpul protestelor de la Silistea, judetul Vaslui, se afla internate in Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui si sunt in stare stabila, a declarat managerul Serviciului Judetean de Ambulanta, Aurora Popa.
Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, in timpul protestelor care au loc la Silistea, au fost preluate cinci persoane care s-au simtit rau, acestea fiind transportate la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, trei fiind duse cu o ambulanta a Ministerului Afacerilor Interne, iar doua cu autospeciale ale SAJ.

„In momentul de fata, cele cinci persoane sunt internate la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, patru dintre ele fiind in stare stabila, iar cea de-a cincea, un barbat de 57 de ani, are probleme cardiace, avand in vedere antecedentele medicale, dar si el este in stare stabila, fiind in afara oricarui pericol”, a declarat managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa.
Barbatul cu probleme cardiace, Costache Spiridon, a fost primar al comunei Pungesti, de care apartine satul Silistea, intre anii 2000 si 2004.
La ora transmiterii acestei stiri, cei 50 de jandarmi care se aflau fata in fata cu protestatarii din Silistea, pe drumul judetean Vaslui – Garceni, se retrasesera din dispozitiv, in timp ce oamenii continua protestul, soseaua fiind blocata.
UPDATE: Jandarmii care se aflau fata in fata cu protestatarii din Silistea s-au retras din dispozitiv
Cei 50 de jandarmi care se aflau fata in fata cu protestatarii in localitatea Silistea, de pe drumul judetean Vaslui – Garceni, s-au retras din dispozitiv miercuri seara, decizia fiind luata de catre seful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru.
Fortele de ordine au decis sa se retraga, cel putin temporar de pe DJ Vaslui – Garceni, dupa mai bine de o ora in care acestia au stat pe drumul judetean care leaga municipiul Vaslui de comuna Garceni.
Decizia a fost luata de catre seful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, in urma discutiilor purtate cu seful Jandarmeriei Vaslui si cu cel al Gruparii mobile de Jandarmi Bacau.
Manifestantii au aplaudat gestul fortelor de ordine scandand „Romania invinge”.
Totodata, doua autocamioane cu tuburi din beton si nisip care urmau sa ajunga la suprafata detinuta de Chevron au plecat din zona, la fel ca si cele trei ambulante si autospeciala SMURD care fusesera deplasate in zona.
Manifestantilor li s-au alaturat zeci de protestatari din alte zone ale judetului, cum ar fi Suletea. Oamenilor le-au fost aduse mancare, apa de baut si sucuri, iar in zona si-au facut aparitia si mai multi preoti.
La ora transmiterii acestei stiri, protestarii se afla in continuare pe drumul judetean Vaslui – Garceni, pe care l-au blocat miercuri dimineata.
UPDATE: Prefectul de Vaslui si seful Jandarmeriei au mers la Silistea, la locul protestelor
Prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, si seful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, au ajuns, miercuri seara, in zona localitatii vasluiene Silistea, unde au loc protestele fata de explorarea gazelor de sist.
Intrebat ce se va intampla in continuare in zona si cum se va actiona, prefectul de Vaslui a spus ca important este sa nu se intample nimic violent de acum inainte, insa a apreciat ca legile trebuie respectate.
In prezent, cei doi oficiali discuta cu seful Jandarmeriei Vaslui si cu seful Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau privind situatia de la Silistea – Pungesti.
La ora transmiterii acestei stiri, protestatarii si fortele de ordine se afla in continuare fata in fata pe drumul judetean Vaslui – Garceni, care a fost blocat de manifestanti.
Oamenii au format un scut uman, tinandu-se de maini, in incercarea de a impiedica societatea care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist sa intre cu utilajele in zona.
Cei peste 200 de jandarmi trimisi in zona, inclusiv de la Gruparea Mobila din Bacau, pentru a elibera zona astfel incat societatea sa isi poata duce utilajele si sa poata lucra, i-au inconjurat pe manifestanti, impiedicandu-i sa ajunga in perimetrul unde ar urma sa fie amplasata platforma Chevron.
La un moment cativa localnici au reusit sa rupa cordonul jandarmilor si sa ajunga in zona unde nu aveau acces, fortele de ordine intervenind.
Oamenii au fost scosi cu forta din acel perimetru si ii acuza pe jandarmi ca i-au bruscat.
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Modoranu, a declarat ca jandarmii au intervenit la cererea prefectului judetului.
„Fortele de ordine au intervenit in baza ordinului prefectului de vaslui impotriva persoanelor care impiedicau desfasurarea noirmala a activitatii in zona”, a spus Modoranu.
Prefectul de Vaslui, Radu Renga, a declarat ca jandarmii au obligatia sa intervina atat timp cat ordinea publica este afectata.
„Atat timp cat ordinea publica este afectata, jandarmii sunt obligati sa intervina pentru restabilirea ordinii. Exista legi, iar jandarmii au intervenit strict pe legile romanesti. Protestatrii trebuie sa inteleeaga ca legea trebuie aplicata”, a spus Renga.
La ora transmiterii acestei stiri, manifestantii blocheaza drumul judetean aflat in apropierea campului pe care vor fi instalate utilajele.
In timpul protestelor, cinci dintre manifestanti au avut nevoie de ingrjiri medicale dupa ce li s-a facut rau.
Doi dintre ei au fost preluati de ambulante si dusi la spital.
Ceilalti trei au primit ingrijiri medicale de la echipajele ambulantelor aflate la fata locului, intre acestea fiind si barbatul caruia i s-a facut rau si a cazut intr-un sant cu apa. Acesta este fostul primar din comuna Pungesti din perioada 2000-2004, Costica Spiridon
In zona respectiva se afla patru ambulante.
Numarul protestatarilor a ajuns, la ora transmiterii acestei stiri, la aproximativ 500.
Miercuri dimineata, in localitatea Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.
Acest lucru a creat tensiune in randul localnicilor, care au blocat accesul utilajelor in perimetrul respectiv, formand un scut in fata fortelor de ordine.
La un moment dat, protestatarii au blocat o banda de mers a drumului judetean Vaslui-Garceni, circulatia desfasurandu-se pe un singur fir, alternativ, cu ajutorul jandarmilor care au creat un cordon pe mijlocul soselei.
In zona au fost trimisi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobila din Bacau, care incearca sa elibereze zona pentru ca societatea sa poata sa lucreze.
De asemenea, la fata locului se afla si doua ambulante, medicii fiind nevoiti sa intervina dupa ce unui batran de 76 de ani, care protesteaza de trei zile, i s-a facut rau. Acesta a refuzat sa fie transportat la spital.
Totodata, alt protestatar a lesinat in timp ce incerca sa sparga cordonul de jandarmi. Acesta a cazut intr-un sant cu apa si a fost scos de doi jandarmi, in prezent primind ingrijiri medicale.
La ora transmiterii acestei stiri, cei peste 300 de manifestanti au format un cordon intre zona unde ar urma sa fie amplasata platforma pentru Chevron si drumul judetean Vaslui-Garceni. Protestatarii scandeaza „Jandarmii Romaniei nu deveniti violenti”, „Nu va vrem”, „Fara violenta”, iar cativa localnici s-au asezat pe sosea.
Protestele localniclor din Silistea au inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti. Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, toti imbracati in straie bisericesti.
Protestatarii de la Silistea au montat si un cort improvizat in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, sub care au dormit pe timpul noptii o parte dintre manifestanti.
Reprezentantii companiei Chevron si-au retras inca din prima zi de proteste specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.
In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.
Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa va fi transportata cu cisternele si depozitata in rezervoare ce vor fi amplasate in incinta platformei betonate.
„Pe suprafata aferenta instalatiei de foraj va fi montata o geomembrana care va asigura impermeabilitatea solului”, sustin in documente reprezentantii firmei Chevron.
Forajul de la Silistea se executa in baza contractului de concesionare incheiat intre ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotararea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera in perimetrul V-2 Barlad catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.
Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism in judetul Vaslui pentru explorarea solului in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist, doua obtinute la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an impreuna cu cel de la Silistea si unul in urma cu doua luni. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.(Mediafax)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *