Romsilva va scoate la vanzare aproape 124.000 de brazi pentru 2007

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva va comercializa, in acest an, aproape 124.000 de brazi pentru sarbatorile de Craciun, cu precadere din speciile brad si molid, preturile fiind cuprinse intre 9 si 25 lei (fara TVA), a anuntat RNP-Romsilva, citata de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Anul acesta se vor recolta cu 6.900 de bucati mai putini brazi decat in 2006, cand au fost comercializati 130.786 bucati, ca urmare a continuarii procesului de retrocedare a unor suprafete din fondul forestier aflate in administrarea regiei, prin aplicarea legilor funciare.

Recoltarea pomilor se va face, in cea mai mare parte, din regenerarile naturale, cu densitate excesiva, prin efectuarea de operatiuni culturale precum si din culturi specializate, din pepiniere silvice.

Din numarul total de 123.898 bucati prevazuti pentru recoltare in 2007, circa 79.512 (64 la suta) sunt din specia brad, diferenta reprezentand specia molid si alte specii de rasinoase.
Potrivit RNP, valorificarea pomilor de Craciun catre populatie si alti beneficiari, se va face de catre directiile silvice, atat direct, cat si prin societati comerciale care au prevazuta aceasta componenta in obiectul de activitate.

Pentru valorificarea direct la populatie de catre unitatile silvice, se vor aplica aceleasi preturi unice de vanzare, loco depozit drum auto, ca si in anul 2006. Astfel, brazii cu o inaltime de maxim 1,30 metri va avea un pret de 13 lei, cel pana in 2 metri – 19 lei, iar intre 2 si 3 metri – 25 lei. Pentru molid si alte rasinoase preturile vor fi de 9 lei – pana in 1,30 metri, 12 lei pana in 2 metri si 15 lei peste
molizii peste 2 metri. Preturile nu includ TVA.

In cazul in care vanzarea de catre unitati silvice se va face in piete sau in alte locuri autorizate, la preturile de mai sus, se vor adauga cheltuielile efective de transport, manipulare, depozitare. RNP precizeaza ca valorificarea prin societati comerciale se va face de catre directiile silvice, in conformitate cu prevederile legale, incepand de la preturile de mai sus, considerate ca minimale, numai dupa onorarea cererilor populatiei.

Desi actiunea de recoltare si comercializare se afla abila la inceput, pana in prezent au fost confiscati peste 2000 pomi, cei mai multi, pe raza judetului Cluj, circa 1.200.

Sursa: Smart Financial

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente