ROSIA MONTANA – Certificat anulat

Certificatul a fost eliberat de CJ Alba la cererea RMGC pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Actiunea in instanta a fost promovata de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Alburnus Maior a fost intervenient in acest caz. Certificatul de urbanism nr. 78/2006 fusese suspendat de Tribunalul Cluj la 20 iulie 2007 si anulat de aceeasi instanta la 11 noiembrie 2007.

Ca urmare, Ministerul Mediului a suspendat procedura pentru proiectul minier si a constatat ca orice certificat de urbanism emis de CJ Alba cu acelasi continut ca si certificatul 78/2006 este suspendat de drept. CIDRM si Alburnus Maior au dovedit ca actul nu contine lista completa a ariilor din Rosia Montana, protejate datorita patrimoniului natural si istoric, precum si a zonelor de protectie din jurul lor; ca actul nu contine toate facilitatile industriale pentru care RMGC doreste sa obtina autorizatie de construire si pentru care realizeaza evaluarea de mediu (cum ar fi iazul de decantare) si ca planurile de urbanism pe baza carora a fost emis certificatul de urbanism nr. 78/2006 au fost declarate ilegale de Curtea de Apel Alba.

REACTIE. Pe de alta parte, Rosia Montana Gold Corporation sustine ca actul anulat de instanta era deja exprirat, compania obtinand intre timp un alt certificat de urbanism. „Certificatul de urbanism reprezinta doar un act de informare asupra regimului juridic, economic si tehnic al terenurilor si cladirilor existente si care detaliaza lista documentelor necesare in momentul solicitarii autorizatiei de constructie. Acesta nu este un acord sau un aviz si nu autorizeaza desfasurarea nici unor activitati”, se arata intr-un comunicat al Rosia Montana Gold Corporation.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *