Incendiu – Padurea familiei Sturdza, in flacari

Aproximativ zece hectare de padure care apartin mostenitorilor familiei Sturdza au ars intr-un incendiu izbucnit joi in zona comunei Hangu, din judetul Neamt, pompierii reusind sa stinga focul vineri dimineata.

Zeci de pompieri militari, sateni si silvicultori au actionat de joi la pranz pana vineri dimineata pentru stingerea incendiului care a cuprins o parte din padurea mostenitorilor familiei Sturdza, amplasata in zona Braditel din satul Buhalnita al comunei Hangu. Un prim incendiu a fost anuntat joi la pranz, fiind provocat de un satean care a dat foc la gunoaie, in marginea padurii, fara sa tina cont ca batea vantul, iar focul s-a extins cu repeziciune si a cuprins imediat o parte din liziera.

FOC NESUPRAVEGHEAT. Pompierii au reusit, dupa o interventie de aproape o ora, sa stinga flacarile, dar peste alte doua ore, in Coasta Giurcii, de la marginea padurii, a izbucnit alt incendiu, tot din cauza unui satean care a lasat nesupravegheat un foc. Flacarile au cuprins imediat cateva sute de metri de miriste, dupa care s-a extins in padure. Primii care au intervenit au fost pompierii de la Poiana Teiului, satenii din Buhalnita si padurarii de la Ocolul Silvic Bicaz, iar apoi au sosit si militarii din Piatra-Neamt, cu doua autospeciale. Din cauza ca focul era aproape de varful muntelui, pompierii nu au putut urca cu autospecialele si au fost nevoiti sa urce pe jos cu lopeti, tarnacoape si minipompe cu apa si spuma.

Pentru ca nu aveau sursa de apa in zona, satenii si pompierii au incarcat apa in saci din plastic si i-au carat in spate pana in varful muntelui. Pompierii au lichidat complet incendiul ieri-dimineata. Cele zece hectare cuprinse de flacari fac parte din padurile retrocedate anul trecut mostenitorilor familiei Sturdza.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *