Gospodarii bio din Mosna

EXEMPLU – Pentru familia Schuster, agricultura ecologica este un mod de viata
Lavinia si Willi Schuster s-au intors din Germania in „97 ca sa faca agricultura ecologica in Romania. Pentru familia lor, bio reprezinta un mod de viata.

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Aparator „inrait” al gospodariei ecologice si al alimentatiei neotravite cu OMG-uri si chimicale, Willi Schuster s-a numarat printre pionierii acestui mod de viata in Romania. A inceput prin 1997, spune el, cand a parasit Germania – unde se mutase de ceva vreme cu familia – si s-a reintors in Romania. La tara.

INCEPUTURI. Ce l-a indemnat sa faca aceasta schimbare? „Povestea e un pic mai lunga. Si eu, si sotia mea venim de la oras. Dupa Revolutie eram in Germania si lucram ca translator. In activitatea mea de translator am ajuns sa plec in Elvetia cateva veri la rand, ca sa traduc un curs de agricultura ecologica. O organizatie crestina lua gospodari din Romania si ii ducea in Elvetia sa faca practica la un gospodar bio timp de trei luni. La mijlocul acestui curs erau doua saptamani de pregatire teoretica, si acolo am avut posibilitatea sa traduc incepand din 1994. Si traducand acolo am prins drag de agricultura ecologica”, povesteste Schuster. L-au impresionat gospodarii bio elvetieni: fericiti, multumiti cu ceea ce aveau. Era o viziune diferita fata de cea a agricultorului conventional chimizat, industrializat, mereu nemultumit, mereu cu probleme si cu jalbe. Insa resortul care l-a determinat sa treaca la eco a fost lipsa de reactie a participantilor la respectivele cursuri. „La curs toti practicantii ziceau -ma duc acasa si fac cutare, cutare, merg si eu spre bio, e fain-. Dupa care ma reintalneam cu ei dupa un timp si ii intrebam -no, ce ai facut?-. Raspunsul standard era asta: -Willi, tu stii… la noi nu se poate… nu ma lasa al batran, no… cum sa tinem vacile nelegate, cum sa cutare sau cutare-. Si mereu, mereu auzind aceleasi raspunsuri m-am catranit odata si i-am zis sotiei: -Iubi, draga, hai ca ne mutam noi la tara, ne luam o casa, o gospodarie si ne mutam si incercam noi sa facem agricultura ecologica-. In momentul ala stateam in Germania”, isi aminteste Willi Schuster zambind.

Zis si facut: si-au cumparat o casa saseasca in judetul Sibiu, la Mosna. Aveau gospodaria, gradina, doua hectare de pamant si doua vaci. Si un bagaj bogat de cunostinte teoretice despre agricultura ecologica. Cunostintele practice le-au deprins pe parcurs. Incet, incet au invatat si s-au extins. Acum are 20 de hectare de pamant, din care 15 in proprietate si cinci in arenda, sapte vaci cu lapte, doua juninci, o bivolita si doi cai de lucru. „Uitandu-ma inapoi, mi-am dat seama ca, daca stiam de ce ma apuc, nu ma apucam. Dar asa a fost ca o saritura in apa rece pentru mine si nu mi-a parut rau, dimpotriva, ma bucur foarte mult”, spune Schuster. Nu ar vrea sa-si mai mareasca gospodaria. Acum vrea sa incerce sa-i motiveze si pe altii sa treaca la gospodaria bio.

PRODUCTIE. In gospodaria lui se prepara delicioase branzeturi si produse lactate: cascaval, smantana proaspata traditionala din lapte crud, branza crema de vaci din lapte degresat, pasteurizat, simpla sau cu verdeata, cu hrean sau cu diferite fructe. „Toate provin din gospodaria noastra care este certificata ecologic in sine, toata. Tot ce creste si traieste la noi este bio. Alta agricultura eu nu stiu decat bio”, a accentuat Schuster. Familia lui transforma zilnic 60-100 de litri de lapte in branzeturi si lactate. In bucataria proprie. „Primul nostru scop o fost sa facem mancare sanatoasa, buna, pentru noi, pentru copii, si abia dupa aceea sa facem ca sa vindem, ca sa platim facturi, una, alta. Am mancat eu si copiii mei, apoi si vecinii, si rudele… si asa s-a extins, treptat, treptat cercul celor care cumpara de la noi. S-a dus vestea”, povesteste Schuster. „Dupa aceea am infiintat magazinul Biocoop din Sibiu impreuna cu sapte colegi, tarani bio gospodari din judetul Sibiu. La inceput eram clientii unii altora. Eu cumparam de la ei ce-mi trebuia mie si clientilor mei, rudelor mele, ei la fel de la mine… Si la un moment dat ne-am gandit de ce nu ne facem un loc in Sibiu, in mijloc, unde sa ne intalnim, sa aducem produsele, sa luam unul de la celalalt si toti ceilalti de la noi”, isi aminteste el. Si asa a aparut in urma cu vreo patru ani magazinul ecologic Biocoop din Sibiu.

Magazin
Bunatatile produse in gospodaria lui Schuster se vand doar la Biocoopul din Sibiu. Sau la el acasa. „Pe eticheta scrie numa-rul de telefon si puteti veni, cu drag va primim”, ne-a spus Schuster. La Biocoop se mai gasesc paine, miere, branzeturi de vaca, capra si oaie, lapte proaspat, legume de sezon. Numai fructele lipsesc. Magazinul este in crestere, dar, din pacate, nu atat cat si-ar fi dorit Willi Schuster. „Asta este marea mea dezamagire. Nu ca as vrea sa devin nu stiu ce mare, dar cresterea pietei produselor ecologice este mult prea lenta fata de ceea ce este in alte parti. Si asta e si vina noastra, a producatorilor, fiindca cei mai mari producatori bio din tara sunt holdinguri internationale si firme mari care fac si produse bio si conventionale, si atunci sunt neplauzibili, derutanti”, a precizat Schuster.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *