Rosia Montana la ceas aniversar sarbatorita la Aiud

Rosia Montana la ceas aniversar sarbatorita la Aiud
Rosia Montana la ceas aniversar sarbatorita la Aiud

Cu ocazia aniversarii a 1884 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane, Campania Salvati Rosia Montana invita aiudenii in data de 6 februarie 2015 la Ziua Rosiei Montane Aiud, eveniment dedicat patrimoniului cultural si natural existent la Rosia Montana.

Pe 6 februarie, de la 18.00,  Societatea pentru Consum Responsabil ne da intalnire la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud sa reDescoperim, sa reCunoastem si sa reValorificam patrimoniul cultural si natural al Rosiei Montane printr-o proiectie de film documentar: ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI (un film de Fabian Daub), urmata de o sesiune de discutii cu invitati speciali. Intrarea este libera!

De ce sa fiu solidar cu patrimoniul, istoria, natura si oamenii de la Rosia Montana? Care ar fi fost riscurile de mediu in cazul unei exploatari miniere precum cea propusa la Rosia Montana? Cum ar fi putut afecta o asemenea exploatare comunitati locatizate la zeci si sute de km distanta de Rosia Montana? Care e valoarea monumentelor istorice de pe aceste pamanturi atat de ravnite? Ar putea ele coexista cu un proiect minier  la Rosia Montana?

Raspundem la aceste intrebari vineri, 6 februarie, la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud cu echipa SRC si invitatii sai:

– Horia Ion Ciugudean, conf. univ. dr. in arheologie-  Universitatea Lucian Blaga Sibiu;
–  Cristina Modoi, lector univ. dr. in geologie – Universitatea Babes – Bolyai;

– Any Oarga, ing. constructor, voluntar Adopta o Casa la Rosia Montana.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul XIX reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evolutia exploatarilor miniere intr‐un interval de timp exceptional – 2 000 de ani – din perioada pre‐romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca modernaun targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte zeci de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul tuturor oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati pe e-mail coordonatorul local, asoc. Societatea pentru Consum Responsabil ([email protected]) sau accesati www.ziuarosieimontane.ro.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente