Decizia Curtii de Apel Alba puncteaza o mare victorie pentru cei care au luptat sa salveze exploatarea aurifera .
Consiliul Local din Rosia Montana trebuie sa-si revoce hotararile luate in iulie 2002, prin care localitatea a fost declarata zona industriala. Decizia irevocabila a Curtii de Apel Alba, prin care constata nelegalitatea hotararii luate de consilierii locali in urma cu sase ani, anuleaza orice proiect industrial in zona.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Alburnus Maior, cea care a castigat procesul, atat Planul de Urbanism General, cat si Planul de Urbanism Zonal au fost finantate integral de catre Rosia Montana Gold Corporation si supuse aprobarii Consiliului Local Rosia Mon-tana.
Populatia, lipsita de drepturi
Membrii asociatiei mai spun ca schimbarea statutului Rosiei Montana din zona rezidentiala in zona industriala, in iulie 2002, a avut ca rezultat inceperea procesului de stramutare a populatiei locale, precum si a intregii infrastructuri de uz public.
Aceste planuri de urba-nism au blocat orice ini-tiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor, deoarece s-a interzis construirea de noi imobile inclusiv pe proprietatile private. Avocatii Alburnus Maior spun ca populatia din zona a fost lipsita astfel de drepturile constitutionale la viata privata si libera initiativa economica.
Consilierii nu au raspuns la petitii
In plus, consilierii locali care au votat respectivele planuri se aflau la data respectiva in conflict de interese din cauza faptului ca ei sau rudele lor erau angajati de Gold Corpora-tion.
Consiliul local nu a consultat populatia direct afec-tata, asa cum cereau legile. In decembrie anul trecut, membrii comunitatii locale au trimis Consiliului local peste 100 de petitii prin care cereau adoptarea unor noi planuri de urbanism, care sa le respecte dreptul constitutional la libera initiativa economica si sa permita lucrari de ecologizare a zonei si de prote-jare a patrimoniului cultural.
Acum, decizia Curtii de Apel Alba da o ultima san–sa Consiliului Local Ro–-sia Montana sa revoce hotararile nelegale si sa in-ceapa procedurile pentru apro–barea de noi planuri de urbanism.
O noua autorizare va dura zece ani
Ministerul Mediului va fi obligat sa returne-ze titularului de proiect docu-mentatia depusa im-preuna cu cererea de acord de mediu pentru proiectul Rosia Montana.
„Acest lucru presupu-ne practic ca firma canadiana, in cazul in care nu isi aban-doneaza intentia de proiect minier la Rosia Montana, va trebui sa refaca intregul proces de autorizare al proiectului”, spune Marius Liviu Harosa, un avocat al Alburnus Maior.
In opinia acestuia, verdictul dat de Curtea de Apel Alba stabileste ca toate demersurile intreprinse de cei de la Gold Corporation au ca fundament acte administrative ilegale.
Canadienii vor trebui sa gaseasca modalitati prin care sa obtina o noua licenta miniera pentru perimetrul Rosia Montana, demersuri care, potrivit expertilor, ar necesita cel putin 10 ani.
Ce spune Gold Corporation
Reprezentantii firmei Rosia Montana Gold Corporation au transmis ieri un comunicat de presa in care declara ca „hotararea nu afecteaza in niciun fel validitatea licentei miniere si procedurile de autorizare aflate in derulare”.
„Compania noastra considera iresponsabila, lipsita de etica si calomnioasa decizia organizatiei neguvernamentale Alburnus Maior de a interpreta prematur hotararea Curtii de Apel Alba in privinta legalitatii Hotararilor de Consiliu Local Rosia Montana prin care s-au votat planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana”, a declarat Cristina Merrill, manager de comunicare de la RMCG.
Sursa: Adevarul