Rosii gigant, in Mehedinti

0
651

MEHEDINTI. Cine a spus ca numai la tara se cultiva legumele ca la carte nu a avut dreptate. Un mehedintean din municipiul Drobeta Turnu Severin, se poate considera norocos, pentru ca are in gradina casei in care locuieste, pe una dintre strazile marginase ale municipiului, un solar plin cu rosii gigant, rosii care cantaresc pana la un kilogram si jumatate, una singura.
rosii uriase
Omul spune ca nu i-a venit sa creada cand a vazut ce rosii mari are in gradina. La prima vedere, dau impresia ca sunt fortate sau tratate cu diferite solutii ca sa creasca atat de mult, insa nu este adevarat. Petre Doana, din Severin, are o reteta anume, in urma careia i-au crescut in gradina rosii de dimensiunea unei mingi de handbal si care cantaresc mult peste 1 kilogram, fiecare. „Vreau sa va spun ca nu le-am injectat cu absolut nimic. Pentru ca oricum nu stiu daca exista rosii pe piata, chiar si din solarii, rosii injectate, care sa arate asa de frumos si sa fie atat de mari si de gustoase”, ne-a spus Petre Doana, fericitul cultivator de rosii.

„Am o reteta pe care o stiu de la tata”

Severineanul, care este la pensie acum, spune ca are o reteta pe care o stie de la tata lui, iar in momentul in care s-a hotarat sa-si construiasca un solar, o saptamana nici nu s-a mai miscat de acolo, ocupandu-se in permanenta de buna crestere a legumelor.
„Sa nu va imaginati ca rosiile au crescut asa de la ele. Nu! Eu am avut grija de asta. Am o reteta pe care o stiu de la tata si am sa o spun ca nu ma supar daca o incearca si altii. Nu le-am stropit niciodata cu diferite solutii luate de pe la farmacii, cum ii vad pe foarte multi oameni ca fac. De cand ma stiu eu si cand eram mic, tata facea la fel. Am folosit doar ingrasamant natural, in special de la animale, si pamant negru de sub garduri, iar rezultatele se vad. Sunt rosii perfect ecologice Si cel mai important, trebuie sa-ti placa ceea ce faci si sa pui suflet. Stateam poate chiar si toata ziua in solar. Daca avea cineva treaba cu mine, stia ca, peste zi, ma gaseste in solar, acolo, printre rosii”, a mai spus severineanul.

„Cred ca vecinii sunt invidiosi”

Petre Doana din Severin, crede ca vecinii lui se uita suspect la el, cand le arata ce rosii are. Cam cu invidie, dar nu au de ce, pentru ca, spune el, daca vor, le da si lor seminte, la anul.
„E posibil ca vecinilor sa le cam fie necaz, dar nu au de ce, pentru ca doar nu am tinut ascunsa reteta, iar daca nu au incredere, ma gandesc si le dau si niste seminte, poate reusesc si ei”, zice razand Petre Donea. Pana atunci insa, rosiile gigant cresc in continuare, si la aceasta ora, marimea si greutatea lor par a bate orice recorduri din Romania.

Sursa: 24h online

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.