Rovana Plumb: Programul ‘Rabla’ va demara in cel mult doua saptamani, iar voucherul va fi transmisibil

  0
  480
  Programul
  Programul "Rabla 2015" ar putea debuta la jumatatea lunii martie
  Rovana Plumb: Programul 'Rabla' va demara in cel mult doua saptamani, iar voucherul va fi transmisibil
  Rovana Plumb: Programul ‘Rabla’ va demara in cel mult doua saptamani, iar voucherul va fi transmisibil

  Noile conditii de derulare a programului ‘Rabla’ vor fi publicate pe site-ul Ministerului Mediului pe data de 15 aprilie, iar demararea efectiva a acestuia va fi posibila la o saptamana dupa primirea propunerilor, in timp ce tichetul valoric ar urma sa fie transmisibil, a declarat, marti, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, la deschiderea Romenvirotec 2013 de la Romexpo.

  ‘Programul Rabla va fi urcat pe site pe data de 15 aprilie, asa cum am declarat. Va urma o perioada de cateva zile in care asteptam propuneri si solutii din partea tuturor, astfel incat sa diminuam orice efect negativ pe piata atat la nivelul cetatenilor, cat si la nivelul celorlalti actori care sunt implicati in derularea acestui program. Pe data de 15 aprilie vom anunta si cum se va numi programul si, bineinteles, vom organiza o conferinta de presa pe aceasta tema inainte de publicarea pe site a conditiilor programului. Programul probabil ca va demara la o saptamana dupa ce vom primi propunerile si observatiile. Este normal sa existe o consultare publica inainte de a semna Ordinul, deci nu se impune adoptarea de catre Guvern’, a afirmat ministrul Mediului.

  Rovana Plumb a mentionat, totodata, ca tichetul in valoare de 1.500 de euro va fi transmisibil.

  ‘Ceea ce comunicam clar in momentul de fata si ceea ce stim precis este ca tichetul va avea valoarea de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei. Bugetul programului din acest an al programului ‘Rabla’ este aproximativ egal, dar nu mai mare decat cel de anul trecut. Avem de gand sa facem modificari si cu siguranta va fi posibila o instrainare a tichetului pentru ca sunt foarte multi cetateni care nu au posibilitatea sa-si cumpere un autoturism numai in baza tichetului, asa ca sigur se va asigura o transmisibilitate in cadrul acestui proiect. Masina noua va putea fi achizitionata cu un singur tichet valoric’, a precizat Rovana Plumb.

  In plus, ministrul a subliniat faptul ca ‘in momentul acesta suntem in analiza in privinta numarului de vouchere care va fi pus pe piata’, iar ‘Administratia Fondului pentru Mediu isi asigura veniturile in special din colectarea cuantumului aferent timbrului de mediu’.

  ‘Luam in calcul faptul ca avem de restituit sume importante de bani catre cetateni, asa cum a anuntat si premierul la inceputul acestui an, in jur de un miliard de euro. De la inceputul anului am restituit in jur de un milion de euro, iar pe masura ce intra valoarea timbrului de mediu, in egala masura restituim catre cetateni pentru ca este dreptul lor. Avem in analiza o suma in asa fel incat sa asiguram o emitere echitabila a tichetelor in cadrul acestui program’, a declarat Rovana Plumb.

  Referindu-se la informatiile conform carora pe Internet ar fi aparut deja vanzatori de vouchere pentru ‘Rabla 2013’, oficialul a adaugat ca informatiile care trebuie urmarite si luate in considerare sunt doar cele provenite din parte ministerului de resort.

  ‘Rog cetatenii care sunt interesati sa intre in acest program sa ia ca informatii oficiale doar cele ce vor fi transmise prin intermediul media de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. Noi luam toate masurile in asa fel incat sa eliminam piata neagra a acestor tichete, sa diminuam evaziunea fiscala si vom colabora cu organele de Politie’, a spus ministrul Mediului.

  Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/ a alocat, in 2012, pentru Programul ‘Rabla’, in doua etape, 171 de milioane de lei, suma care a permis scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani.

  In prima etapa a programului, care a demarat in data de 3 aprilie 2012, au fost alocate 114 milioane de lei pentru casarea a 30.000 de autovehicule, iar in etapa a II-a, inceputa in 8 august 2012, au fost alocate alte 57 milioane de lei pentru casarea a inca 15.000 de masini.

  Dintre cele 45.000 de tichete aferente acestui program tiparite de AFM si repartizate colectorilor /REMAT-uri/, 43.350 au fost alocate persoanelor fizice, iar 1.650 persoanelor juridice.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.