Rusia nu renunta la armele nucleare din cauza scutului antiracheta american

Rusia nu renunta la armele nucleare din cauza scutului antiracheta american
Rusia nu renunta la armele nucleare din cauza scutului antiracheta american

Rusia nu este pregatita deocamdata sa renunte la armele nucleare, din cauza scutului antiracheta american. Pentru Moscova, arsenalul nuclear este, in acest moment, o modalitate legitima de descurajare si protectie a intereselor nationale, a explicat directorul departamentului MAE rus pentru securitate si dezarmare, Mikail Ulianov.

Ulianov conduce delegatia Rusiei la a treia sesiune a Comitetului Pregatitor pentru Conferinta Partilor la Tratatul de Ne-proliferare a Armelor Nucleare din 2015, scrie Itar Tass.

Diplomatul a spus ca reprezentantii multor state non-nucleare si-au exprimat dezaprobarea privind ritmul dezarmarii nucleare. Unii dintre acestia sunt radicali si sugereaza o „interdictie a armelor nucleare asa cum s-a intamplat cu cele biologice si chimice”.

„Dar nu suntem pregatiti pentru asta pentru ca armele nucleare sunt un mijloc legitim de descurajare si protectie a intereselor nationale in acest moment”, arata Ulianov. Diplomatul crede ca dezarmarea trebuie sa inainteze etapizat „in conditii de stabilitate strategica, cu atentie acordata tuturor factorilor care influenteaza securitatea internationala si securitatea nationala a Rusiei”.

„Acum situatia este nefavorabila, si mentionez sistemul apararii antiracheta. Deci, conditiile sunt departe de a fi favorabile pentru aranjamente cu privire la noi actiuni”, a precizat acesta, referindu-se cel mai probabil la scutul antiracheta american, ale carui elemente sunt instalate sin in Romania, la baza de la Deveselu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *