Sa desenam impreuna Harta Scolilor Verzi din Romania!

afis-harta-scolilor-verzi.jpgCercetatorii ne avertizeaza ca dezechilibrul puternic, generat la nivelul intregii planete in principal de activitatile umane, reduce amenintator cantitatea de resurse naturale ale mediului inconjurator. In ritmul prezent de consum si poluare, se estimeaza ca, la mijlocul anilor 2030[1], umanitatea va avea nevoie de resursele echivalente a doua planete Terra pentru a-i sustine actualul stil de viata!

Henkel Romania, in colaborare cu Centrul de Consultanta Ecologica, Galati, lanseaza „Harta Scolilor Verzi din Romania„, o campanie de identificare, premiere si promovare a initiativelor ecologice din cadrul scolilor de pe intreg teritoriul tarii, pentru a contribui astfel la educarea si incurajarea unui stil de viata cu respect si grija fata de mediul inconjurator.

Statisticile arata o crestere semnificativa in Romania ultimilor trei ani a proiectelor si activitatilor educationale dedicate protejarii mediului, implicand tot mai multi profesori si elevi in actiuni de reciclare, plantare de copaci, economisire a resurselor sau colectare selectiva a deseurilor, de cunoastere a problemelor de mediu, dar si de identificare a solutiilor pentru rezolvarea acestora.

Spre deosebire de tara noastra, la nivel international, proiectele ecologice in cadrul scolilor se deruleaza de peste doua decenii. Spre exemplu, proiectul „Eco-Schools”, unul din programele desfasurate de Fundatia Internationala pentru Educatie de Mediu (FEE), este implementat in prezent in 44 tari din toata lumea, implicand 25,000 scoli, 6 milioane elevi, 400,000 profesori si 4,000 autoritati nationale si locale. Imbucurator este faptul ca si in Romania exista deja 57 scoli certificate cu statutul de „scoala Eco”, care fac parte din elita celor aproximativ 2.360 scoli Eco, existente la nivel mondial si recunoscute de catre FEE.

Prin campania initiata de Henkel Romania in colaborare cu Centrul de Consultanta Ecologica, Galati, vor fi recunoscute si premiate la nivel national, pentru prima data in Romania, programele si proiectele de cunoastere, protejare a mediului si implicare in comunitate, initiate in perioada 2006 – 2009 in randul profesorilor si elevilor claselor I-XII si derulate la nivel local.

Fiecare scoala din Romania se poate inscrie in competitie in perioada 1 octombrie – 8 noiembrie 2009. Informatii si detalii pentru inscriere sunt disponibile pe site-urile www.nouanepasa.ro si www.cceg.ro. Printre principalele aspecte care vor fi evaluate de juriul competitiei se numara: temele si subiectele abordate la nivel local, national sau global, modul in care activitatile derulate contribuie la cunoasterea problemelor de mediu si identificare a solutiilor, implicarea in comunitate, precum si rezultatele finale obtinute.

Intre 8 si 30 noiembrie 2009, proiectele castigatoare vor fi selectate de catre un juriu compus din reprezentanti ai initiatorilor acestui proiect, alaturi de reprezentanti invitati ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerului Mediului, dar si ai organizatiilor asociate la nivel international: die Umweltberatung Lower Austria si Eco Counselling Luxembourg. Aceste doua asociatii detin o experienta bogata in domeniul educatiei ecologice si al proiectelor de protejare a mediului inconjurator initiate si desfasurate in scoli. In Austria, educatia de mediu este o disciplina integrata in programa generala de invatamant inca din anul 1979, iar programul OKOLOG – primul si cel mai important program national de educatie ecologica si dezvoltare in scoli – se desfasoara inca din anul 1986.

Trofeul „Cea mai Verde Scoala din Romania” va fi acordat scolii cu cele mai bune rezultate evaluate in cadrul competitiei si va consta intr-o excursie cu tema ecologica in Austria, una din tarile asociate proiectului. Scolile si programele inscrise in proiect vor foma la final Harta Scolilor Verzi din Romania, ce doreste sa ofere o perspectiva la nivel national asupra activitatilor educationale dedicate protejarii mediului.

Proiectul „Harta Scolilor Verzi din Romania” este initiat de Henkel Romania in colaborare cu Centrul de Consultanta Ecologica, Galati si este sustinut de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

xxx

Henkel Romania, initiatorul proiectului, este una din companiile implicate activ in viata societatii, demonstrandu-si calitatea de cetatean responsabil prin numeroase proiecte ecologice si caritabile.

Henkel este prima companie privata din Romania care a desfasurat un program de educatie (igiena) in scolile din toata tara, „Henkel in Scoli”, si totodata, prima companie privata care a investit intr-un proiect ecologic in Delta Dunarii prin campania „Impreuna pentru o Delta curata!” initiata in 2004, la aniversarea a 10 ani de activitate. Proiectul a fost extins catre intregul bazin dunarean devenind „Impreuna pentru o Dunare curata”. Sub aceasta umbrela s-a desfasurat, in anii 2007 si 2008, proiectul „Politia Verde a Copiilor” *, ce a implicat elevii din localitatile dunarene in actiuni de ecologizare si de educare a populatiei si turistilor.

Centrul de Consultanta Ecologica Galati (CCEG), deruleaza programul de Educatie Ecologica, Informare si Constientizare Publica prin proiecte si activitati, incepand cu 1997. Printre proiectele de succes se numara: „Manual Scolar de Educatie Ecologica” – 2 volume, „Educatie Ecologica in Scoli – Un Program Functional”, „ECO SORT”, „ZERO DESEURI DE HARTIE”, „Impreuna pentru Dunare”, „Laboratorul Verde al Scolii”, „Un Artist al Dunarii”.

Eco Counselling Austria (die Umweltberatung Lower Austria) si Eco Counselling Luxembourg fac parte din Eco Counselling Europe, o retea extinsa de organizatii implicate in activitati de protejare si prevenire a deteriorarii mediului. Organizatia a fost infiintata in 1991 reteaua fiind formata din peste 20 parteneri din Austria, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Italia sau Luxemburg.


[1] Raportul anual The Living Planet Report, WWF, 2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *