Sa inoti liber printre rechini

    Locatie: clubul de scuba- diving „Stuart Cove”s” din Nassau, capitala Insulelor Bahamas. Cel mai cunoscut club de scufundari din lume. Pentru ca, da, aici ai ocazia sa te scufunzi si sa inoti liber printre rechini, sa-i simti cum te ating.

    Pentru mine, va-can-ta inseamna obli-ga-toriu mare sau ocean si soare. O po-si-bilitate de a prac-tica in voie o multime de spor–turi nautice. Dupa posi-bi-li-tati, dupa buget sau dupa stiinta. In Romania, la Marea Neagra, neo-fertanta pentru scafandri, cursu-rile de scufundari si obtinerea bre-vetului sunt calculate in euro, la acestea adaugandu-se costurile privind inchirie-rea echipamentului, a barcii etc. Cluburile de scu-badiving s-au inmultit, ro-ma-nii fiind atrasi mai mult de ob-tinerea brevetului pe care-l pot fo-losi in strainatate decat de adan-curile Marii Negre, cu o fauna si o vege-ta-tie foarte sarace si cu vi-zi-bilitate aproape zero. Sin-cer, ma-rile mele „intalniri” din Marea Nea-gra au fost calcanii (in luna mai, cand apa era foarte rece si mult mai limpede), rapanele (melcii aceia uriasi), cativa guvizi spe-riati si un calut de mare! De aceea, nu voi uita niciodata intal-ni-rea vietii mele. Cu rechinii. Multi, feroce, carnivori! Persecutati pe intre-gul glob, rechinii se bucura in Ba-ha-mas de un adapost sigur.

    INCEPUTUL. In largul coas-te-lor Insulelor Bahamas. La clubul de scubadiving „Stuart Cove”s” (club declarat de mai multe ori „The Best Place To Dive With Big Animals”), pentru cele doua scufundari pe zi iti asumi intreaga responsabilitate (semnezi zeci de acte si de formulare), mai ales ca ai ocazia sa asisti si la hranirea rechinilor cu peste abia taiat. Patronul clubului, Stuart Cove, a devenit celebru in lumea filmului si a tele-vizi-unii inca din 1977, cand, ca scafandru si cascador, l-a dublat pe Roger Moore in lupta cu rechinii din seria James Bond – „For Your Eyes Only” („Doar pentru ochii tai”). Cu banii castigati la filmare, Stuart si-a cumparat prima barca, iar un an mai tar-ziu si-a deschis primul club de scufundari. In 1983, impreuna cu cea care-i va deveni sotie – Michelle Berlanda, a coordonat echipa de scafandri-cascadori a unui alt film din seria „Bond” – „Never Say Never Again” („Niciodata sa nu spui niciodata”) cu Sean Connery si Kim Basinger. Mai mult, specia-listul in luptele cu rechini, Stuart Cove in persoana, le-a semnat celor doi mari actori brevetul de scafandru. De atunci, Stuart Cove”s Shark Adventure cu irezistibilele oferte „Shark Wall” si „The Arena” sau combinatiile „Runway Wall” si „The Runway” reprezinta punctele de atractie ale faimosului club de scufundari. Pentru ca, da, aici ai ocazia sa te scufunzi si sa inoti liber printre rechini, sa-i simti cum te ating si sa-i vezi cat de vorace sunt cand se hranesc.

    FALCI. Specialistii in materie spun ca rechinii ataca uneori, fiindca, fara sa-si dea seama, omul le-a incalcat spatiul de hranire si de reproducere, alteori din pura intamplare si doar arareori ca urmare a unui obicei consolidat. Unii cercetatori afirma ca atacul rechinilor reprezinta doar o strategie de intimidare. Conform statisticilor, cel mai adesea, in incidente este implicat rechinul alb, urmat de rechinul-tigru, rechinul-taur si rechinul-de-nisip. Mai rar, sau aproape deloc, ataca rechinul-balena si rechinul cap-de-ciocan. Personajul principal al filmului „Jaws” („Falci”) al lui Steven Spielberg este marele rechin alb, care poate ajunge la trei-patru metri lungime si la o greutate de o jumatate de tona.

    Astfel, cu imaginile din „Falci”, ivite brusc in minte, ne-am pomenit noi, cei cativa sca-fan-dri nebuni (un american, un aus-tralian, doi neozeelandezi si cu mine), cu peste 50 de re-chini in ju-rul nostru, care ne-au oferit un „spectacol” greu de uitat. Am fost si sunt pasionata si practicanta a tu-turor sporturilor ex-treme, am par-ticipat la raliuri, am traversat de mai multe ori de-sertul african, dar… marele meu hobby il re-pre-z-inta scufun-da-rile. Sutele de scufundari in toa-te marile si ocea-nele lumii prac-tic ma „obligau” la aceasta ul-ti-ma isprava, respectiv dansul impreuna cu re-chinii din Bahamas. O specie feroce, carni-vora, obiect de studiu pentru specialisti, fotografi si realizatori de documentare tv care se fil-mea-za in acel loc. Re-chinii din ima-gini nu au nici o le-ga-tura cu re-chinii de recif (inofensivi, ma-nanca plancton si alge si traiesc in gene-ral in Marea Ro-sie). Am facut scufundarea pe pro-pria raspundere si a fost ex-trem de periculos, mai ales ca rechinii au fost hraniti cu peste crud.

    Unii pot spune ca nu e „big deal”, din moment ce pu-bli-ca-tia Forbes noteaza ca, in cazul in care dispui de ceva bani si iti doresti sa ai o vacanta unica, te duci in Bahamas si te scufunzi alaturi de rechini, fara sa ai ne-voie de experienta in ale scufundatului, plus ca langa tine va fi prezent mereu un instructor pentru siguranta. Nu e chiar asa de simplu.

    CULORI. Sa nu uitam ca Ernest Hemingway, la jumatatea anilor 1930, s-a „ascuns” in aceste insule. Dupa cum spune Santiago in „Batranul si marea” despre un rechin-mako ce iesea la suprafata: „Totul era frumos la el, mai putin falcile… Nu e un mancator de lesuri, nici macar un apetit in miscare… E frumos, nobil si n-are frica de nimic”. Insulele Bahamas au ramas inca in mare parte asa cum le-a cunoscut Hemingway. Cu ape curate, bogate si albastre. Cea mai mare parte din arhipelag – aproximativ 700 de insule si recife coraliere risipite pe 800 km la sud-est de Florida – ramanand la adapost de dezvoltarea industriala.

    Albastrul azuriu al apelor atat de calde, o explozie de viata si de culoare care te intampina inca de la primii metri (adancime!), mii si mii de pesti multicolori care se zbenguie printre recife de corali… iata doar o infima si obisnuita imagine a Oceanului Atlantic ce se dezvaluie la mal generos chiar si celor neinitiati, dotati doar cu o masca si cu un snorkel. Cu toate ca visul suprem al oricarui scafandru amator sau profesionist este acela de a ajunge la Marea Bariera de Corali, situa-ta in N-E coastelor australiene, cred ca a cunoaste cu adevarat o… bucatica de ocean este un pri-vilegiu. Este practic imposibil sa poti descrie spectacolul, imagi-ni-le si senzatiile atat de speciale ce se schimba in fiecare secunda. Ori-unde te-ai afla esti parca naucit de culorile recifelor de co-rali – adaposturi perfecte pentru anemone de mare, moluste, crustacee sau echinoderme, de cele ale pestilor multicolori. Si pestii traiesc bine in apele albastre din Bahamas, acolo unde habitatul bo-gat si mancarea atrag peste 40 de specii de rechini. Ce poate fi mai minunat decat sa inoti, fiind aidoma delfinilor, sa poti man-ga-ia o testoasa la ea acasa sau sa fii sagetat de bancurile mili-oa-ne-lor de pestisori argintii.

    AVENTURA. Scriitorul Wil-liam Beebe lasa in cartea intitulata „Sub marea tropicala” un fel de… testament: „Inainte de a muri, faceti in asa fel incat sa im-pru-mutati, sa furati, sa cum-pa-rati sau sa fabricati un apa-rat care sa va permita sa va arun-cati voi insiva o privire asu-pra acestei lumi. Cartile, acvarii-le sau navele cu fundul din sticla au, in comparatie cu acest contact direct, valoarea unui stalp indicator fata de o calatorie. Ele sunt tot atat de departe pe cat poate fi o bu-ca-ta de margean uscat si plin de praf, impodobind talmes-bal-me-sul unui salon de nebanui-tul si splendidul univers de viata si de cu-loare ce exista in chiar aceasta clipa langa noi, pe planeta noastra albastra”.

    Un dinte de rechin, pierdut in nisip, poate constitui, si el, amin-tirea palpabila a unei expe-ri-ente de neuitat… Marea Intalnire cu rechinii ramane unica si poate fi ridicata la rangul de aven-tura suprema.

    Obisnuiti ai locului – celebritatile

    Actorii Robert Redford, Matt Damon, Casper van Dien si sotia sa, Catherine Oxenberg, Patrick Stewart (capitanul Picard din „Star Trek”), Ashley Scott, Phil Keogan (prezentatorul seriei AXN „The Amazing Race” – „Cursa in jurul lumii”) si Sean Connery, actritele Kim Basinger, Jessica Alba si Jennifer Garner („ALIAS”), top modelele Heidi Klum, Giselle Bundchen si Carmen Kass, „legenda wrestling”-ului – luptatorul si actorul Hulk Hogan, membrii formatiei The Backstreet Boys, superba Estella Warren (campioana la natatie, top model – vedeta campaniilor „Chanel No. 5”, „Victoria”s Secret” sau „Sports Illustra-ted” si actrita de succes), muzicianul si producatorul Brian McKnight, colaborator al interpretelor Christina Aguillera, Mariah Carey, echipele seriilor James Bond (cu Roger Moore, Sean Connery si Pierce Brosnan) „For Your Eyes Only”, „Thunderball” sau „Never say never again” ori membrii echipelor celebrelor productii „After The Sunset” cu Salma Hayek, Pierce Brosnan si Woody Harelson, ale BBC”s Sea Monsters cu Nigel Marwin, „I shouldn”t be alive” – Science of Survival (Discovery Channel 2006), „Into the Blue” cu Jessica Alba, Ashley Scott, Paul Walker si Scott Coan sunt doar cateva dintre „numele” care au tinut sa faca scufundari alaturi de rechini. Fie ca s-au aflat in vacanta, fie ca filmarile au avut loc chiar in Insulele Bahamas, cei mentionati au ales clubul de scubadiving „Stuart Cove”s”. De asemenea, realizatorii seriei de emisiuni „Shark Week”, „Into the Blue” si „Mythbusters” de la Discovery Channel sunt obisnuiti ai locului, asemeni fotografului Briann Skerry de la National Geographic Magazine. Tot aici, celebrul fotoreporter Stephen Frink, director al Scuba Diving Magazine, innebunit fiind dupa aceste locuri, va organiza in luna octombrie concursul mondial de fotografie „Great Bahamas Shark Shootout”.

    Sursa: Jurnalul National

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *