Ne-am nascut cu totii pe Pamant. Respiram, visam, traim aici, chiar daca uneori ne trezim pe neasteptate cu capul in nori. Ne trezim zi de zi si pasim pe pamant cu un aer firesc, chiar arogant, fara sa ne dam seama ca simplul nostru mers reprezinta un miracol pentru care suntem datori sa luptam.
Privim rasaritul in diminetile insorite, fara sa apreciem cu adevarat lumina care ni se ofera. Avem de cele mai multe ori impresia ca suntem unicii stapani, peste tot, peste toate – stapani ai planetei pe care traim. Ce gand copilaresc, nu-i asa? Caci adevarul este ca nu putem fi nici macar proprii nostri stapani. Da. Adevarul este ca nu Pamantul ne apartine, ci noi ii apartinem. Asta daca nu cumva am uitat deja sa fim oameni. Suntem egoisti, insa, paradoxal, refuzam prin ignoranta sa actionam spre binele nostru. Iar binele nostru este binele Pamantului.
„Dar ce pot eu sa fac? Sunt atat de mic.” Iata o replica demna de Tom Degetel. Insa chiar si acest personaj a reusit, prin initiativa, responsabilitate si incredere in sine sa FACA ceva, sa ramana om. Intr-adevar, suntem cu totii atat de mici, dar poate nu degeaba se spune: „Unde-s multi, puterea creste!”. Peste sase miliarde si jumatate de oameni – douazeci si unu de milioane de romani … e aproape imposibil sa nu putem schimba ceva in bine; putem sa devenim uriasi, daca dorim. Putem sa reparam macar o parte din greselile pe care le-am facut pana acum. Putem sa renuntam la ignoranta atunci cand suntem tentati sa aruncam ambalaje si hartii pe strada sau atunci cand il vedem pe altul facand asta. Putem sa fim atenti la sfaturile ecologice, sa invatam sa privim viata in verde.
Poate ca nu trebuie neaparat sa devenim cu totii ecologisti, poate ca e suficient sa ne reamintim ca ni se spune „oameni”, poate ca e de ajuns doar sa privim viata ca pe un dar de la batranul Pamant si, cine stie, poate ca in acest fel vom ajunge sa fim mai multumiti de noi insine si sa respiram un aer mai curat. Nu-i asa ca astfel lumea va deveni de zece ori mai buna?
E pacat sa-i refuzam planetei si noua insine sansa de a fi mai sanatosi, mai frumosi. Haideti, incercati sa mai stingeti din cand in cand lumina si aparatele electrice, „salvati” niste apa, atunci cand va spalati pe dinti, folositi cosurile de gunoi exact asa cum trebuie sa fie folosite! Nu e greu deloc … Eu am incercat deja. Si daca toate astea inca nu v-au convins, ei bine … atunci navigati putin printre amintirile voastre, cuibariti-va mintea in copilaria in care existau patru anotimpuri. Nu v-ati simti vinovati daca lucrurile cu care ne-am obisnuit toti ar deveni deodata straine, ciudate?