O echipa de arhitecti si ingineri a pus la cale un plan ambitios menit sa transforme desertul intr-o adevarata zona verde, relateaza „The Guardian”, in editia de miercuri.
Proiectul Sahara Forest, care a inceput deja sa fie dezvoltat in Tenerife, Oman si in Emiratele Arabe Unite, prevede construirea a sute de sere uriase, prevazute cu panouri solare, menite sa genereze electricitate prin activarea unor turbine. In plus, evaporand apa marina si folosindu-se de efectul de condens, serele ar urma sa produca de cinci ori mai multa apa decat cea necesara pentru buna lor functionare, surplusul putand fi folosit pentru dezvoltarea sub cerul liber a unui microclimat format din plante mai rezistente.
Charlie Paton, unul dintre membrii echipei, a explicat ca sistemul reprezinta o modalitate deja dovedita de a transforma mediile aride. Ferma solara utilizeaza instalatii care evapora apa marina si pompeaza aer rece si umed in sere. Prin acest procedeu, caldura din interior poate sa fie redusa cu circa 15 grade Celsius, in comparatie cu temperatura din exterior. In acelasi timp, efectul de condens generat de aceasta diferenta de temperatura asigura apa necesara pentru udarea plantelor si curatarea panourilor solare. „Prin urmare, avem in sere conditiile necesare de umiditate ridicata si temperatura scazuta”, explica Paton. Proiectantii au precizat ca in aceste sere pot fi cultivate aproape orice fel de plante. In serele demonstrative cresc deja legume precum rosii si castraveti. In ceea ce priveste ingrasamintele necesare dezvoltarii acestor culturi, ele pot fi extrase din mare.
Costul Proiectului Sahara Forest ar putea fi relativ scazut in conditiile in care aplicabilitatea tehnologiei folosite pentru realizarea a fost deja demonstrata, noteaza „The Guardian”. Proiectantii estimeaza costul construirii unor sere, ce se intind pe 20 de hectare si unde va fi aplicata metoda panourilor solare, la aproximativ 80 de milioane de euro. Potrivit lui Charlie Paton, diferite grupuri din tari din Orientul Apropiat, precum Emiratele Arabe Unite, Kuweitul sau Qatarul, s-au aratat deja interesate sa finanteze o serie de proiecte demonstrative. Noile sere, a subliniat cercetatorul, ar putea contribui la regenerarea panzelor freatice, a caror salinitate a crescut tot mai mult in urma exploatarii intensive practicate de serele de tip obisnuit, care extrag apa din sol. „Frumusetea sistemului Sahara Forest este ca poti inversa acest proces si transforma zone aride in pamant productiv din punct de vedere biologic”, a explicat Paton.
Sursa: Ziua