Salvati Delfinii – Echipa Oceanic Club a inregistrat inca 3 delfini esuati

  Salvati Delfinii - Echipa Oceanic Club a inregistrat inca 3 delfini esuati In cursul zilelor de 21 si 22 Iunie echipa Oceanic-Club a inregistrat inca 3 delfini esuati. In cursul zilei de duminica 21 Iunie a plecat in prima sa misiune pe mare in cadrul programului “Delfinii in criza!” ambarcatiunea SEOPMM Oceanic-Club – “Delphis” . Dupa un efort sustinut atat financiar cat si uman si logistic, cu o intarziere datorata lipsei fondurilor de 11 luni, “Delphis” ar fi trebuit sa realizeze prima sa misiune de monitorizare a bancurilor de delfini aflati in apropierea apelor costiere. Din pacate in locul programului de cercetare asupra etologiei delfinilor care frecventeaza apele costiere romanesti, echipajul a fost nevoit sa intervina pentru recuperarea a doua exemplare de marsuini (Phocoena phocoena) in zona Eforie, decedate in urma prinderii lor in plase de pescuit tip setca. Impreuna cu un echipaj al politiei de frontiera am efectuat si cautarea unui al treilea delfin in aceeasi zi semnalat de una din ambarcatiunile aflate in largul statiunii Mamaia. Acesta nu a fost gasit si prin urmare nu a fost trecut in contabilizarea cazurilor de mortalitate a delfinilor inregistrate la coasta romaneasca insa a ramas marcat cu un semn de intrebare. In seara zilei de 22 iunie , dispeceratul Directiei Dobrogea Litoral a administratiei Nationale Apele Romane , ne-a semnalat prezenta unui alt delfin esuat in zona statiunii Olimp unde echipa de interventie Oceanic-Club s-a deplasat si a identificcat un exemplar juvenil de Tursiops truncatus mort ca urmare a inecului. Exemplarul respectiv , cu numarul 26 pe anul 2009, a murit ca urmare a prinderii sale in plase de pescuit de tip setca. In prezent echipele noastre lucreaza in continuare la identificarea , recuperarea si distrugerea plaselor abandonate/pierdute in mare in zona apelor teritoriale ale Romaniei. Multumim pe aceasta cale Politiei de Frontiera Constanta , Directiei Sanitar Veterinare Constanta si Directiei Dobrogea Litoral a Administratiei Nationale Apele Romane pentru consecventa in implicarea alaturi de noi in acest program.
Salvati Delfinii - Echipa Oceanic Club a inregistrat inca 3 delfini esuati Cu aceasta ocazie va facem cunoscut faptul ca programul ” Delfinii in criza!” este in pericol de a fi sistat ca urmare a lipsei de resurse materiale, in prezent toate misiunile efectuandu-se exclusiv din resursele cu care contribuie membrii Oceanic-Club. Misiunea pe mare din cursul zilei de 21 iunie a costat 1.120 RON si fiecare operatiune de recuperare a delfinilor esuati pe plaje are costuri care se ridica pana 100 RON/delfin . In prezent singura masina care deservea acest program este defecta. Din acest motiv monitorizarile terestre la costa si transportul delfinilor esuati precum si al probelor catre laboratoarele partenere din tara se face in functie de desponibilitatea masinilor personale ale membrilor organizatiei.
Este nevoie sa stim cauzele mortalitatii delfinilor, starea lor de sanatate , comportamentul lor, rutele de migratiei si zonele predilecte de hranire, reproducere si odihna precum si numarul real a efectivelor fiecareia din cele 3 specii pentru a putea elabora si propune un plan viabil si eficient de masuri in vederea protejarii lor si o strategie de management populational. De la inceputul programului nostru in a doua jumatate a anului 2007 nici un delfin esuat nu a ramas nevalorificat informational . In 2008 au fost 45 de cazuri iar anul acesta avem deja 26 de cazuri. Pentru fiecare dintre acestea a fost nevoie de combustibil, de echipamente de protectie de unica folosinta, de masini, si nu in ultimul rand de OAMENI. Aceia dintre dumneavoastra care inteleg, vor si pot sa fie alaturi de echipa noastra in sustinerea acestui efort de conservare ii invitam sa nu mai stea deoparte.

Razvan Popescu-Mirceni
Director coordonator SEOPMM Oceanic-Club

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,163FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente