Salvati Dunarea si Delta cere modificarea legii pentru pescuitul sturionilor in scop comercial

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a anuntat marti ca solicita autoritatilor modificarea legii privind pescuitul sturionilor in scop comercial, astfel incat aceasta specie pe cale de disparitie sa fie in continuare protejata, dupa ce deputatii au aprobat pe 22 septembrie acest act normativ. salvati dunarea

„Asociatia Salvati Dunarea si Delta considera ca aprobarea Legii 317/2009 constituie nu numai un exemplu de incompetenta a institutiilor cu capacitate de decizie din Romania, ci si o dovada de rea-intentie, redeschiderea pescuitului la sturion distrugand iremediabil aceasta specie deja aflata pe cale de disparitie in Romania si in lume”, se precizeaza in comunicat.

„Folosind expresii ambigue si aparent inofensive, deputatii din comisiile de Agricultura si de Mediu au modificat prevederile Ordonantei de Urgenta 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, legalizand pescuitul sturionilor in scop comercial”, mai arata organizatia.

ONG-ul precizeaza ca astfel, „pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru repopulare”, prevazut in OUG 23/2008 ca infractiune, a fost inlocuit in noua lege cu expresia mult mai permisiva: „constituie infractiune [.] pescuitul neautorizat al sturionilor”.

De asemenea, prevederea OUG 23/2008 care interzicea „detinerea/transportul/comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni, cu exceptia celor proveniti din acvacultura” a fost modificata, fiind puse sub interdictie „detinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni fara documente sau marcaje justificative legale”.

„In acelasi timp, deputatii PDL Sulfina Barbu, Mihail Boldea, Valeriu Tabara, Corneliu Olar si Mircia Giurgiu au propus si ridicarea interdictiei privind ‘pescuitul cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii’, prevazuta in textul initial al OUG 23/2008”, mai precizeaza Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Legea a fost promulgata de presedintele Romaniei pe 13 octombrie 2009.

Pescuitul sturionilor in scop comercial a fost interzis in Romania in 2006 prin ordinul comun al ministrilor Agriculturii si Mediului pentru o perioada de zece ani, masura fiind impusa de declinul constant inregistrat in randul populatiei de sturioni din apele de pe teritoriul Romaniei.

Potrivit datelor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii”(INCDDD), principalele zone de pescuit sturioni in Romania sunt la sudul gurilor de varsare Sulina si Sfantu Gheorghe, precum si pe Dunare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *