Samsarii din imobiliare se muta in sectorul eolian

In prezent, in Romania sunt functionale turbine eoliene de circa 200 de MW

Investitorii care pana acum doi ani umflau ca un balon piata imobiliara s-au indreptat spre energiile regenerabile, sector unde cresterea este la fel de nesanatoasa, spun specialisti din domeniu. Statul roman acorda stimulente importante investitorilor in energiile regenerabile, desi nu se cunoaste impactul acestora asupra sistemului energetic si asupra facturii platite de populatie.

Boomul din sectorul energiei eoliene, unde Transelectrica a primit cereri de racord la retea pentru capacitati care depasesc de doua ori potentialul tarii, este extrem de periculos pentru sistemul energetic national si pentru factura populatiei la electricitate, a declarat Dan Gheorghiu, presedintele Institutului pentru Studii si Proiectari Energetice (ISPE), in cadrul Black Sea Renewable Energy Forum.

„Daca pana acum se vorbea in metri patrati si hectare, de doi ani incoace aceiasi investitori vorbesc in megawati eolieni. Este vorba de tot felul de privati care habar n-au ce este un megawat, infig niste bete pe care pun o elice, apoi le vand, si ei numesc asta afacere in energie”, a spus Gheorghiu.

Batalie pe accesul in sistem

Sistemul energetic romanesc poate prelua doar 3.000-4.000 de MW de energie din surse regenerabile, intrucat acestea sunt fluctuante si greu de prognozat. Pana acum, Transelectrica a semnat contracte de racord la retea pentru 3.700 de MW, dar a dat avize premergatoare pentru alti 4.600 de MW. „Exista o presiune enorma din partea celor care au avize, dar nu au semnat contracte, pentru ca sistemul nu ii poate prelua pe toti”, a mai spus Gheorghiu.

In opinia sa, Parlamentul a facut o mare greseala votand, in aceasta vara, legea care stimuleaza productia de energie regenerabila fara sa existe un studiu privind impactul asupra consumatorilor, care vor trebui sa suporte aceste stimulente. Tot in vara, Bulgaria, care se confrunta cu acelasi boom in sectorul eolian, a decis sa inghete toate racordarile la retea, pentru a fi realizate studii privind impactul noilor centrale asupra populatiei si asupra sistemului energetic.

Reamintim ca „Adevarul” a atras atentia in urma cu doua luni ca legea privind promovarea energiei regenerabile, care acorda stimulente consistente producatorilor, nu a inclus o analiza privind impactul acestor stimulente in pretul platit de populatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *