Sanctiuni in valoare de 230 000 lei date de Garda Nationala de Mediu pentru obiective din judetele Prahova si Brasov

Adjunctul sef Garzii Nationale de Mediu urmarit penal pentru trafic de influenta si luare de mita
Sanctiuni in valoare de 230 000 lei date de Garda Nationala de Mediu pentru obiective din judetele Prahova si Brasov
Sanctiuni in valoare de 230 000 lei date de Garda Nationala de Mediu pentru obiective din judetele Prahova si Brasov

In perioada 05-15.03.2013 Garda Nationala de Mediu a continuat actiunile de verificare si control la obiectivele care gestioneaza deseuri periculoase de natura medicala. Astfel, o echipa de comisari ai Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul General a efectuat o actiune pe raza judetelor Prahova si Brasov. In cadrul acestui control, au fost verificate mai multe unitati, constantandu-se nereguli in ceea ce priveste gestionarea deseurilor periculoase de natura medicala. Toate unitatile verificate au fost sanctionate de catre comisarii GNM.

SC ECO BURN SRL, cu sediul in municipiul Ploiesti, care administreaza o instalatie de incinerat deseuri periculoase, inclusiv deseuri de natura medicala a fost sanctionata cu doua amenzi in valoare cumulata de 70.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deseurilor. Comisarii au constatat ca nu erau respectate conditiile din autorizatia integrata de mediu (nu se respecta obligatia potrivit careia titularul de activitate trebuie sa efectueze analize la zgura si cenusa rezultata din procesul de incinerare; spatiile de depozitare (stocare) a deseurilor periculoase nu erau amenajate corespunzator; nu exista la data controlului “materiale de neutralizare” a substantelor chimice periculoase depozitate pe amplasament pentru interventie in caz de accidente, si altele). In urma controlului au fost stabilite masuri cu termen, printre care: intocmirea unui plan de utilzare eficienta a energiei, care va avea in vedere si aportul energetic al deseurilor incinerate, in conformitate cu prevederile OUG 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, in vederea reducerii riscului de poluare cu apele uzate evacuate de la instalatia de incinerare, cu continut de substante periculoase, societatea va stabilii si realiza lucrari tehnice specifice pe care le va notifica la GNM-Comisariat General Bucuresti. De asemenea, se va notifica APM Prahova in vederea initierii procedurii de suspendare a autorizatiei integrate de mediu.

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PLOIESTI – detine o instalatie de sterilizat deseuri medicale de tip MEDISTAR 60/160. Prin Autorizatia de mediu nu se reglementeaza activitatea de tratare a deseurilor medicale prin sterilizare, instalatia fiind consemnata doar ca dotare. Potrivit constatarilor efectuate in urma inspectiei, s-a observat prezenta anumitor deseuri medicale periculoase, de natura infectioasa, in continutul deseurilor menajere colectate. S-a mai constatat faptul ca transportul deseurilor medicale nu s-a realizat intotdeauna cu formular de transport completat corect conform HG 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase. Analiza efectuata privind bilantul deseurilor medicale in anul 2012, arata diferente intre cantitatile de deseuri medicale predate in vederea eliminarii si cele raportate la APM Ploiesti. Pe langa masuri stabilite, printre care: revizuirea autorizatiei de mediu, interzicerea amestecului deseurilor medicale cu deseurile de tip menajer colectate in incinta spitalului, comisarii GNM au aplicat o sanctiune contraventionala- amenda in valoare de 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, art.27,alin.1 cu privire la interdictia de amestecare a deseurilor periculoase ( in cazul de fata, de natura medicala) cu cele de alta natura ( de tip menajer).

La SPITALUL MUNICIPAL PLOIESTI comisarii GNM au constatat ca formularele de transport deseuri medicale periculoase sunt intocmite de transportator purtand sigla firmei de transport Actis Distribution SRL Ploiesti si nu sunt intocmite de expeditor asa cum prevede art.8 din HG 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase. De asemenea, transportul deseurilor medicale in anul 2012, incepand cu luna “iunie” si pana in luna “decembrie” s-a facut fara completarea formularelor de transport – anexa 2 asa cum prevede HG 1061/2008. S-au stabilit ca masuri interzicerea amestecului deseurilor medicale cu deseurile de tip menajer colectate in incinta spitalului si completarea formularelor de tranport de catre expeditor. In urma controlului Garda Nationala de Mediu a aplicat o sanctiune contraventionala – amenda in valoare de 20.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor HG 1061/2008, art.8, cu privire la obligatia de a completa formularele de expeditie -transport deseuri periculoase

Pe raza judetului Brasov au fost efectuate actiuni de inspectie si control la urmatoarele obiective:

SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTĂ BRASOV, unitate care detine o instalatie de sterilizare deseuri medicale de tip MEDISTAR, nefunctionala din anul 2010. La data inspectiei nici una dintre unitatile medicale apartinand Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, nu detineau autorizatie de mediu, fiind in procedura de reautorizare la APM Brasov. Comisarii GNM au constatat incalcari ale prevederilor legale, fiind descoperite formulare de expeditie/transport deseuri medicale completate eronat, fara a fi precizate cantitatile de deseuri transporatate si nici codul deseurilor transporatate. De asemenea, unitatile medicale inspectate nu dispuneau de cantare proprii pentru estimarea cantitatiilor de deseuri medicale generate. S-au stabilit ca masuri: obtinerea autorizatiilor de mediu pentru unitatile medicale administrate de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, interzicerea amestecului de deseuri medicale cu deseurile de natura menajera colectate in incinta spitalului, precum si inscriptionarea corespunzatoare a sacilor galbeni cu deseuri medicale colectate de pe sectiile medicale. Comisarii GNM au aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 40.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art.8, alin.1 din Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, cu referire la obligatia generatorilor de deseuri de a incadra fiecare tip de deseu in lista deseurilor prevazuta in HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor .

SC LG PROD SRL BRASOV, unitate care detine in exploatare o instalatie de tratare deseuri medicale. La data controlului s-a constatat in incinta imobilului in care este amplasata instalatia de sterilizare, un stoc de deseuri medicale periculoase datorat unei intreruperi de functionare a instalatiei de sterilizare in perioada anterioara, ca urmare a unei defectiuni tehnice. Constatarea efectuata arata ca au fost incalcate prevederile art.34, alin.1 din Normelele tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale, aprobate prin Ordinul MS 1226/2012, in sensul ca aceste deseuri medicale de natura infectioasa au fost tinute mai mult de 24 ore de la colectare. De asemenea, s-a mai constatat faptul ca nu se realiza dezinfectia apelor uzate rezultate din procesul tehnologic inainte de evacuare in reteaua de canalizare orasenesca. Au fost incalcate prevederile HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor. Monitorizarea gestiunii deseurilor medicale colectate, transportate si eliminate nu s-a realizat in anul 2012. Nu au fost intocmite formulare de incarcare-descarcare deseuri nepericuloase pentru deseurile rezultate de la instalatia de sterilizare. In urma controlului s-a impus masuri cu termen, printre care: eliminarea urgenta a stocului de deseuri medicale colectate in vederea tratarii, evidenta gestiunii deseurilor in conformitate cu cerintele din Legea 211/2011 privind gestiunea deseurilor, respectarea prevederilor Ordinului MS nr.1226/2012, respectiv a normelor tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale, dezinfectia apelor uzate evacuate in conformitate cu prevederile autorizatiei de mediu. S-au aplicat doua sanctiuni contraventionale in valoare cumulata de 60.000 lei pentru nerespectarea: art.49, alin.1 din Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, cu privire la obligatia “evidentei gestiunii deseurilor pentru fiecare tip de deseu, in conformitate cu modelul prevazut in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 856/2002” – sanctiune in valoare de 30 000 lei; art.19 din HG 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericulose pe teritoriul Romaniei, pentru ”lipsa formularelor de incarcare- descarcare deseuri nepericuloase – deseuri sterilzate” – sanctiune in valoare de 30000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *