Satenii din Micesti scot apa dintr-o fantana „cu sare”

fantana.jpgLa doar 20 de kilometri de Cluj-Napoca, in satul Micesti, natura ofera oamenilor o minune: o fantana cu o concentratie mare de sare, pe care oamenii o folosesc in viata de zi cu zi. Am ales sa discutam despre aceasta fantana, deoarece credem ca zona nu este destul de valorificata precum ar trebui.

Asupra acestei fantani s-au facut mai multe studii, in 14 septembrie 2007 aparand in Romania libera un articol referitor la aceasta fantana. De asemenea, profesorul Vasile Surd de la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca a facut unele studii in zona.

Namolul prezent aici are proprietati curative, comparabile cu cele de la Techirghiol si Durgau din zona Turda. Dealurile sunt alcatuite din roci sedimentare si calcar (studiul de laborator al apei ne-a confirmat acest lucru, apa sarata de la izvor fiind foarte dura, avand 23,8 grade germane). In subsol se gasesc rezerve de sare, comuna Tureni aflandu-se in zona submontana a depresiunii Transilvane, bogata in zacaminte de sare, exploatate inca din antichitate.

Samburii de sare au migrat la suprafata din cauza miscarilor tectonice, de „framantare” ale pamantului. Rezervele insemnate de sare din Transilvania sunt un rest al vechii Mari Sarmatice ce acoperea tara noastra.

Comuna Tureni se afla in nord-vestul Depresiunii Colinare a Transilvaniei, pe versantii Dealurilor Feleacului. Satele acestei comune sunt Tureni, Ceanu Mic, Comsesti, Martinesti si Micesti, relieful fiind predominant deluros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *