Zmeura, atat de cunoscuta si apreciata pentru dulceata si aroma ei, are numeroase intrebuintari benefice asupra intregului organism. Pe cat este de mic si aromat acest fruct, pe atat este de bogat in substante si elemente necesare unei bunei functionari a organismului.
Acest fruct cu un gust dulce-acrisor reuseste sa acopere necesitatile nutritive ale organismului uman datorita continutului mare de vitamine, minerale, pectine si substante de natura flavonoidica. In scopuri medicinale se folosesc frunzele tinere, care se recolteaza inaintea si in timpul infloririi.
Zmeura este recomandata in caz de arsuri la stomac, ulcer gastric duodenal, dar numai consumata fara zahar. De asemenea este recomandata in cazuri de astenie, dermatoze, constipatie, afectiuni ale bilei. Sucul de zmeura amestecat, este indicat in cazuri de stari febrile, infectioase, rujeola, scarlatina sau inflamatii urinare. De asemenea, ceaiul din varfuri de zmeura (verzi sau uscate) stabilizeaza glicemia si stimuleaza pancreasul. Frunzele au proprietati astringente, diuretice, laxative. In plus, are proprietati antimicrobiene si anticarcinogene si este o sursa de vitamina C, magneziu, cupru, calciu.
Zmeura contine un antioxidant numit acid elagic care are un rol foarte important in prevenirea distrugerii membranei celulare, prin neutralizarea radicalilor liberi. Antocianinele din zmeura ii dau acestui fruct proprietati antioxidante, dar si antimicrobiene, inclusiv abilitatea de a preveni dezvoltarea unor bacterii si ciuperci (de exemplu, candida albicans care provoaca des infectii vaginale si este una din cauzele sindromului de colon iritabil). Mai mult, cercetatorii sustin ca zmeura are proprietati benefice si asupra celulelor canceroase. Totusi si zmeura are o parte negativa, daca nu este consumata corespunzator.
In plus, savurosul fruct mai contine oxalati, substante care se gasesc in mod natural in organismul uman, in plante si in animale. Cand cantitatea de oxalati devine prea concentrata, acestia se cristalizeaza provocand probleme de sanatate si de aceea este recomandat sa se consume in doze regulate. De asemenea, datorita proprietatlior sale, zmeura are rol extrem de important in ceea ce priveste imbunatatirea sistemului imunitar.
Sursa: www.presaonline.com