Array

Savantii din Islanda au reusit sa valorifice energie dintr-un vulcan

Savantii din Islanda au reusit sa valorifice energie dintr-un vulcan.
Savantii din Islanda au reusit sa valorifice energie dintr-un vulcan.

Savantii din Islanda au realizat un experiment prin care au reusit sa valorifice energie dintr-un vulcan. Aceasta este multa mai ieftina fata de orice alt tip de energie, scrie Quartz.

Din anul 2009, cercetatorii din Islanda au descoperit un rezervor subteran de apa care avea o temperatura atat de mare incat acestia au crezut ca el se afla intr-o a patra stare a materiei, diferita de cea lichida, solida sau gazoasa.

Potrivit Quartz, aceasta apa nu este nici lichid si nici gaz si exista numai in anumite conditii extreme de caldura si presiune.

Cercetatorii din Islanda pot genera aceasta apa in laborator, insa acestia nu isi inchipuiau ca ea exista chiar si in natura. Savantii islandezi au ajuns la concluzia ca aceasta apa poate atinge acest nivel de temperatura numai in adancurile vulcanilor.

Expertii spun ca descoperirea acestei apei “supercritice” este foarte importanta, pentru ca din ea se poate extrage de zece ori mai multa energie comparativ cu apa fierbinte clasica.

Potrivit sursei citate, ca sa ajunga la aceasta apa trebuia forat in interiorul vulcanilor, iar in anul 2009 s-a facut acest lucru numai pana la o adancime de 4,5 kilometri iar apoi proiectul a fost sistat.

La inceputul acestui an, cercetatorii s-au intors la fata locului pentru a vedea daca groapa sapata in 2009 s-a umplut cu apa, ceea ce s-a si intamplat.

Apa are o temperatura de 450 grade Celsius si nu este “supercritica”, insa si in aceste conditii se poate extrage din ea o cantitate mare de energie.

Savantii spun ca pot obtine din aceasta 36 megawati de electricitate, de 20 de ori mai putin decat o centrala clasica pe carbuni, insa aceasta energie nu implica poluarea cu emisii de carbon.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente