Multi oameni se intreaba de ce multe dintre bolile zilelor noastre sunt in crestere fata de acum 50 sau 70 de ani. Exista o cauza, putem da o explicatie de ce diabetul zaharat, obezitatea, alergiile alimentare si de mediu, astmul cunosc o recrudescenta in randurile populatiei la nivel mondial?
O teorie, propusa de dr. Martin Blaser, director al „Human Microbiome Program” de la Universitatea din New York, sustine ca medicina moderna joaca un rol important in aceasta crestere si ca putem perturba microbiomul uman din cauza folosirii excesive a antibioticelor, relateaza Guardian Liberty Voice.
Dupa cum se stie, antibioticele au rolul de a distruge dezvoltarea microbilor si sunt prescrise in tratamentul infectiilor bacteriene cauzate de organisme microscopice. Cu toate acestea, exista un efect secundar, in sensul ca antibioticele pot ucide de asemenea si bacteriile „bune”.
Atunci cand sunt utilizate in exces, ele au drept efect distrugerea tulpinei bacteriene existente in stomac.
In cartea sa, „Missing microbes”, dr. Blaser descrie cum modul excesiv de utilizare a antibioticelor poate duce la risc, in moduri pe care nu le-am vazut si nu le banuim inca. Mai mult decat atat, antibioticele afecteaza sistemul imunitar si genereaza alergii alimentare, mai ales la copii.
Cercetatorul subliniaza ca „antibioticele sunt necesare doar atunci cand o persoana are nevoie de a scapa de bacteriile periculoase din organism. Problemele apar in cazul suprasolicitarii si/sau utilizarii necorespunzatoare. Aici exista o incertitudine, deoarece multi medici nu tin cont de precautiile administrarii si prescriu antibiotice, indiferent daca acestea sunt sau nu necesare. Din acest moment apar problemele”.