Scadenta amanata, la Otelu Rosu

Administratia SC Ductil Steel continua demersurile pentru a rezolva problema poluarii produse de uzina din Otelu Rosu. Pana la 31 octombrie 2007, pe platforma industriala ar fi trebuit sa se monteze o instalatie de captare a gazelor arse, altfel portile uzinei urmand a fi inchise. Ne-am interesat daca la finele acestei luni exista riscul ca angajatii de la Ductil Stell Otelu Rosu sa fie trimisi acasa.

Era greu de crezut ca, din primavara si pana acum, o instalatie de asemenea complexitate si ale carei costuri sunt de ordinul milioanelor de euro putea fi instalata. In luna mai a acestui an, directorul Jean Anculia declara urmatoarele: „Este imposibil, atat tehnic, cat si financiar, ca acest termen sa poata fi respectat. Vorbim de investitii ce ajung pana la 20 de milioane de euro si ele nu se pot face peste noapte. Nu este posibila realizarea tuturor masurilor care au in autorizatie termen scadent data de 31 octombrie.”

Singura sansa, pentru cei de la Otelu Rosu, ar fi fost obtinerea unor termene mai rezonabile in privinta investitiilor de mediu si, in final, s-a si reusit acest lucru. Procedura, destul de complicata, a necesitat demersuri pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu. Ductil Steel a primit-o in luna martie si, in acest moment, sunt aproape finalizate demersurile pentru prelungirea termenului fixat. „Suntem pe un drum bun, ne-a declarat Anculia, si am reusit decalarea termenului scadent cu noua luni. Asta inseamna lunile august, septembrie, octombrie si urmatoarele sase, incepand cu noiembrie. Suntem, deci, pasuiti pana in martie 2008, in acest moment fiind in faza de reobtinere a autorizatiei de mediu.” Pentru a convinge Mediul, cei de la Ductil Steel au contactat, cu mai multe luni in urma, proiectanti si firme de profil pentru inceperea lucrarilor cerute.

O alta problema care a dat durei de cap conducerii administrative o reprezenta proiectul pentru amenajarea unei noi haldine, necesara colectarii zgurei. Se impunea gasirea unor terenuri adecvate si s-a reusit acest lucru prin cumpararea unor suprafete de pe raza comunei Glimboca. „Am reusit sa achizitionam terenurile de care aveam nevoie, explica Anculia. Este vorba de o haldina ecologica, modulara, cu spatii delimitate pentru diferitele tipuri de reziduri siderurgice. Suprafata haldinei va fi de circa 5 hectare.” Optimist, Jean Anculia spune ca, tehnic, pana in iunie 2008, daca sunt resurse financiare, se pot pune la punct toate cerintele impuse de Mediu, celelalte probleme fiind oarecum colaterale.

Chiar daca a fost vehiculata ca o posibilitate, directorul Ductil Steel Otelu Rosu nu a putut sa spuna nimic despre noi investitii la otelarie. Varianta unui nou cuptor electric mai performant, construit intr-o conceptie noua, cu sisteme etanse de retinere a substantelor poluante, pare a fi, deocamdata, doar un vis.

Sursa: 24DeOre Cotidianul de Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *