Scandal pe fondurile de vanatoare din Prahova

Scandal pe fondurile de vanatoare din Prahova

Scandal in toata regula la toate filialele din tara ale Asociatiei de Vanatori si Pescari Sportivi, dupa ce Ministerul Mediului si Padurilor a scos la licitatie drepturile de gestionare a fondurilor cinegetice.

Fondurile de vanatoare s-au imputinat in Prahova, de la 25 la 19.

„De la 1 august, dupa incheierea licitatiilor, AJVPS Prahova a pierdut 6 dintre cele 25 de fonduri de vanatoare din judet. Din pacate, dincolo de problemele administrative care vizeaza membrii nostri, cred ca se doreste transformarea vanatorii sportive in una comerciala. Exemplele din anii trecuti, din alte judete unde s-au licitat aceste fonduri, au demonstrat, din pacate, ca fondurile au fost secatuite, pentru ca nu s-a tinut cont de criteriile de selectie si cotele de vanatoare”, crede Valeriu Bolgiu, directorul AJVPS Prahova.

Fondurile cinegetice au fost licitate in Prahova la preturi cuprinse intre 3.000 si 125.000 de euro.

Transformarea acestor fonduri in „mosii” private de vanatoare nu a diminuat si interesul vanatorilor pentru partide, fie ca vorbim de romani sau de straini. Comenzile italienilor pentru vanatoarea de pasari – gugustuci, turturele si potarnichi sunt destule in aceasta perioada. Pentru aceste doua specii, perioadele de vanatoare incep dupa 15 august, iar de la 1 septembrie, debuteaza si sezonul pentru sitari, gasca, rata si becatina.

170 de mistreti, cota de vanatoare

Astfel, tariful pentru o zi de vanatoare in cazul pasarilor variaza intre 50 si 125 de euro de fiecare strain, fara a mai pune la socoteala pretul piesei impuscare. Exista si pachete care cuprind inclusiv transportul de la aeroport pana pe terenul de vanatoare si cazare completa. Pretul este undeva pe la 300 de euro pe zi de persoana. In sezonul de vanatoare trecut, peste 150 de straini au lasat 75.000 de euro, in Prahova, pentru vanatorile la care au participat.

Romanii prefera vanatul mare, iar in aceasta perioada pot lua in catarea pustii mistreti si capriori. „Cota pentru mistreti este de 170 de bucati, insa am pierdut 30 din cauza fondurilor licitate, iar la caprior 57, din care, de asemenea, trebuie scazute alte 6 exemplare”, ne-a mai spus Valeriu Bolgiu. 1.100 de romani sunt membri ai Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Prahova. Acestia participa la vanatori in baza cotizatiei anuale, de 1.200 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe [email protected]!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *