Scandalul energiei hidro, reaprins de „baietii destepti”

Baietii destepti din energie au pierdut. Hidroelectrica ramane in Insolventa
Hidroelectrica produce mai mult de o treime din consumul de energie al tarii
Hidroelectrica produce mai mult de o treime din consumul de energie al tarii

Majorarea pretului de vanzare a energiei hidro i-a nemultumit pe asa-numitii „baieti destepti”, spune Mihai David, seful Hidroelectrica. Producatorul de energie a castigat in plus, in acest an, 12 milioane de euro numai din renegocierea contractului cu Alro Slatina.

Intrucat nu putea rezilia contractele pe termen lung fara sa plateasca penalitati de sute de milioane de euro, Hidroelectrica a majorat preturile din aceste contracte cu 30% la inceputul anului, pentru a-si creste veniturile. Pentru a putea fi posibila renegocierea pretului, partenerii din aceste contractele, adica asa-zisii „baieti destepti”, au cerut prelungirea lor.

Astfel ca aproape jumatate din cele 17 contracte au fost prelungite pana cel tarziu in 2018, acesta fiind subiectul unor numeroase emisiuni televizate.

Campania negativa la adresa Hidroelectricii pleaca tocmai de la acesti „baieti destepti”, crede Mihai David, directorul general al companiei. „Totodata, am facut mai usoara renegocierea anuala a pretului. Multi sunt nemultumiti ca am inceput sa facem ordine in sistem, ca Hidroelectrica nu mai este vaca de muls”, a aratat David.

Energia, pilonul economiei nationale

Potrivit acestuia, businessul din energie este extrem de complex si putini cunosc cum functioneaza sistemul energetic. Astfel ca populatia este usor de manipulat, mai ales cand vine vorba de preturi, iar in aceste emisiuni erau mereu incurcate preturile de productie cu cele platite de populatie, fara sa fie mentionat faptul ca pretul populatiei este format din cel de productie plus tarifele de transport, distributie, furnizare si altele.

David a catalogat drept „iresponsabile” aceste emisiuni, care denigreaza imaginea Hidroelectricii. „Ne batem joc de un bun national. Nu este vorba de un director sau altul, pentru ca directorii pot fi schimbati oricand. Cred ca energia este unul din primii piloni ai Romaniei pentru a relua cresterea economica, alaturi de agricultura”, a mai spus oficialul Hidroelectrica.

Alro nu poate vinde energie

David a aratat ca, in primele zece luni din acest an, Hidroelectrica a castigat 12 milioane de euro in plus numai din contractul cu Alro, dupa introducerea, la inceputul acestui an, a unei formule de pret in functie de cotatia aluminiului. Mai mult, Hidroelectrica poate intrerupe contractul cu Alro daca producatorul de aluminiu vinde mai departe energia.

Pe de alta parte, Hidroelectrica are nevoie de aceste contracte pentru a accesa de la banci credite pentru investitii. „Barajele si apa nu sunt ale noastre, ci doar turbinele. Cine ar accepta turbinele drept garantie? Singura modalitate de a obtine credite pentru investitii sunt contractele pe termen lung”, a mai spus David.

Investitii uriase

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a vorbit saptamana trecuta despre un necesar de investitii de 1.000 de miliarde de euro in infrastructura energetica pentru urmatorii zece ani. In acest context, Hidroelectrica si-a propus majorarea bugetului de investitii pentru anul viitor la aproape doua miliarde de lei, fata de 1,5 miliarde de lei in 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *