Scheletele unor dinozauri, printre care se afla cel al unui allosaurus lung de 10 metri si cel al unui pleziozaur – dinozaurul marin care a stat la baza aparitiei legendei despre monstrul din Loch Ness in legendele populare -, vor fi scoase la licitatie de casa Sotheby’s din Paris.
Aceste schelete sunt expuse, incepand de miercuri, la sediul parizian al casei de licitatii, inainte de a fi scoase la licitatie.
Licitatia, ce va avea loc pe 5 octombrie, este prima actiune dedicata in intregime „istoriei naturale”, organizata de casa Sotheby’s in Franta.
Exponatul cel mai spectaculos este scheletul unui allosaurus („soparla ciudata” in greaca veche), un redutabil pradator carnivor care a trait in Jurasicul superior, in urma cu 150 de milioane de ani. Niciun schelet de allosaurus nu a fost propus spre vanzare, in trecut, intr-o licitatie publica.
Cu o lungime de 10,12 metri si complet in proportie de 70%, acest schelet a fost descoperit in statul american Wyoming si a facut mult timp parte dintr-o colectie germana. Exponatul are un pret estimativ de 800.000 de euro.
In 1997, casa Sotheby’s a vandut pentru suma record de 8,4 milioane de dolari (peste 6 milioane de euro la cursul actual) scheletul complet al unui tiranozaur, avand o lungime de 13 metri, aflat in prezent in colectia unui muzeu din Chicago.
O alta „vedeta” a expozitiei pariziene este scheletul unui dinozaur marin, un pleziozaur, descoperit la inceputul anilor 1990 in Marea Britanie, al carui pret estimativ este cuprins intre 320.000 de euro si 370.000 de euro.
Colectionarii vor putea sa achizitioneze la preturi mai abordabile scheletul unui tigru cu dinti-sabie, scheletul unui rinocer lanos si cel al unui urs al cavernelor.
Aceste exponate sunt foarte rare, in general din cauza pretului si a dimensiunilor lor, fiind rezervate de regula institutiilor si particularilor bogati, care, dupa ce le achizitioneaza, le imprumuta muzeelor.
Pasionatii de paleontologie care dispun de fonduri mai mici vor avea posibilitatea de a achizitiona diverse fosile de crabi si de alte artropode marine, precum cele ale unor trilobiti, ce au o vechime de 250 de milioane de ani si sunt estimate la cateva mii de euro.
O frunza de palmier, fosilizata in urma cu 50 de milioane de ani, impreuna cu diverse schelete de pesti, formeaza o placa murala cu dimensiunile de 2,5 metri x 2 metri, formand un colaj de arta moderna, estimat la o suma cuprinsa intre 80.000 de euro si 100.000 de euro.
Expozitia „Histoire naturelle” contine si o vasta colectie de minerale cu denumiri poetice si culori spectaculoase (selenit, cristale cubice de pirite, rodocrozite si acvamarine). Piesa centrala a acestei colectii este un citrin – un cuart galben – provenind din Brazilia, ce a fost denumit „The Magic Flower/ Floarea magica”, al carui pret este estimat de specialisti intre 320.000 de euro si 350.000 de euro.