Scolile britanice devin “verzi”

Parintii au primit dreptul sa construiasca scoli ecologice

Un grup de parinti din regiunea Sussex, Marea Britanie, a obtinut dreptul de a construi o scoala primara ecologica. Cladirea va fi ridicata intr-o rezervatie.

Marea Britanie a aprobat o noua lege prin care li se acorda parintilor dreptul de a construi scoli ecologice speciale, informeaza cotidianul “The Guardian”. Actul prevede si multe responsabilitati pentru parinti, care, printre altele, trebuie sa-si gaseasca singuri sponsori pentru constructia sau reconstructia scolii.

Primii beneficiari au fost parintii din vestul provinciei Sussex, care deja au un proiect si au gasit fondurile necesare pentru construirea unei scoli verzi. Consiliul local a oferit terenul si banii necesari institutiei de invatamant din satul Bolnore.

Parintii sunt proactivi

Parintii impreuna cu primaria din localitate au hotarat ca scoala sa fie amplasata intr-o arie protejata de langa Bolnore. “Atunci cand am primit propunerea de finantare, am avut o strangere de inima. Nu am realizat pentru inceput ca oricine poate face o oferta pentru constructie, inclusiv o secta religioasa”, a declarat Cassandra Yeend, vicepresedinte al comitetului pentru construirea scolii din Bolnore.

Aceasta, care are doi copii prescolari, a spus ca spera ca ei sa poata frecventa scoala. “Pentru ca nu exista o scoala la care sa ne trimitem copiii, noi, parintii, am fost pana acum adevarate educatoare pentru copiii nostri.

Dupa ce cladirea va fi gata, speram sa putem merge la slujbele noastre fara nicio grija. Noua politica permite parintilor din zonele izolate sa devina mai activi”, a mai spus Cassandra Yeend.

Deschiderea are loc anul viitor

Scoala de stat ecologica se va deschide in septembrie 2009 si va putea gazdui 210 elevi. Parintii din Sussex nu sunt la prima tentativa de a construi scoli ecologice. In 2007, atunci cand legea nu fusese aprobata, a mai fost deschisa o scoala particulara ecologica in cartierul londonez West Nor-
wood, numita “Elmgreen”.

Toate scolile vor deveni prietenoase cu mediul

Guvernul Marii Britanii are in plan ca, pana in 2020, fiecare scoala sa devina ecologica, in sensul ca va fi dotata cu sisteme de iluminat care economisesc curentul, cosuri de colectare selectiva a deseurilor si eficiente din punct de vedere energetic.

Multe dintre scolile deja existente au fost invitate sa participle la un proiect ecologic lansat anul acesta, de Ziua Mediului. De “Ziua Verde”, 30.000 de elevi din toata Marea Britanie au plantat mii de copaci.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente