Scurgere radioactiva la o uzina de imbogatire a uraniului din Germania

Accidentul a avut loc joi in orasul Gronau, din landul Renania de Nord-Westfalia, iar autoritatile nu stiu, inca, motivul acestuia.scurgere radioactiva

Un angajat al unei uzine de imbogatire a uraniului din vestul Germaniei era spitalizat vineri, in urma unei scurgeri radioactive, scrie Mediafax.

Accidentul a avut loc joi in orasul Gronau, din landul Renania de Nord-Westfalia, iar angajatul a fost plasat sub observatie pentru 24 de ore, a anuntat companiea Urenco, care imbogateste uraniul destinat centralelor nucleare.

Masurarea nivelului de radioactivitate efectuata la fata locului a demonstrat ca nu exista „nici un pericol pentru populatia” din apropierea uzinei, potrivit unui comunicat emis de companie.

Scurgerea s-a produs in departamentul de pregatire a containerelor acestei uzine, care functioneaza din 1985, a precizat compania Urenco, ce realizeaza o ancheta pentru a stabili cauzele scurgerii.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului regional al Economiei, Joachim Neuser, angajatul „se simte aparent mai bine, se poate discuta cu el”, iar autoritatea de supraveghere competenta pentru instalatiile nucleare evalueaza in prezent informatiile furnizate de societate pentru a determina gravitatea scurgerii.

„Incercam sa intelegem ce s-a intamplat”, a precizat el pentru postul de televiziune N24. „Aparent, a avut loc o scurgere de materie radioactiva cu care angajatul a intrat probabil in contact. Toate sistemele de securitate au functionat si se pare ca nu a fost iradiata zona din apropiere”, a afirmat ministrul.

O asociatie de protejare a mediului (BBU) a cerut inchiderea imediata a uzinei, amintind ca incidente similare accidentului de la Gronau au avut loc in repetate randuri la o alta instalatie nucleara, din localitatea Hanau, care a fost, in cele din urma, inchisa.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *