Incalzirea globala, la Festivalul Sundance: Un regizor irlandezo-american ridica problema refugiatilor climatici

Incalzirea globala nu ameninta doar ursii polari, ci si milioane de fiinte umane, constranse la exil de catastrofele naturale, denunta un documentar prezentat la Festivalul de film Sundance, relateaza AFP.incalzirea globala

Prezentat in afara competitiei, „Climate Refugees”, regizat de americano-irlandezul Michael P. Nash, prezinta o imagine coplesitoare a consecintelor incalzirii climatice asupra populatiei a regiuni sau chiar tari intregi, aflate in prima linie a luptei impotriva cresterii nivelului apelor sau a catastrofelor naturale.

Festivalul de film independent Sundance, a carui cea de-a 26-a editie se incheie pe 31 ianuarie la Park City, in muntii Utah (vestul SUA), va organiza duminica o conferinta de presa dedicata acestui subiect. Festivalul a fost infiintat de Robert Redford.

„In urma cu trei ani, persoanele ingrijorate de incalzirea climatica se intrebau cati ani vor reusi sa supravietuiasca ursii polari”, declara Michael P. Nash.

„Dar ceea ce se intampla astazi afecteaza zeci de milioane de persoane din intreaga lume”, explica el.

Migratiile climatice

Documentarul alterneaza discutii cu experti, oameni politici, membri ai organizatiilor internationale, cu imagini din cele patru colturi ale lumii, in regiuni si tari unde migratiile climatice au devenit astazi inevitabile.

Nicio tara din lume nu este ferita de efecte: in Bangladesh, unde victimele cicloanelor sunt mai numeroase, in China, afectata de seceta si de inundatii, trecand prin insulele Tuvalu, primele care ar putea sa dispara din cauza cresterii nivelului oceanelor, si pana in Africa, in curs de desertificare.

Fara a uita Statele Unite si ai sai 300.000 de refugiati climatici, goniti de acasa de uraganul Katrina, in 2005, cel mai adesea fara speranta de a reveni.

„Oamenii, in SUA, se tem de uragane, de alunecari de pamant sau de incendii, in California, dar nimic nu se poate compara cu cele 50 – 100 de milioane de refugiati climatici care vor traversa granitele in cautarea apei si a hranei”, avertizeaza Nash.

Conferinta Copenhaga, o experienta frustranta

Realizatorul a participat la conferinta asupra climatului de la Copenhaga, din decembrie 2009, o experienta „frustranta”.

„Este ca si cum ai incerca sa rezolvi un cub Rubik avand ochii legati. Fiecare avea propria sa ordine de zi”, spune el.

Pentru regizor, nu mai este important acum ce anume cauzeaza incalzirea climatica. „Nu are nicio importanta ce specie de rechin ataca o femeie care sangereaza pe plaja. Ceea ce trebuie facut este sa avem grija de femeie!”.

Michael P. Nash crede ca problema fundamentala este faptul ca „nu exista nicio lege internationala care sa protejeze acesti refugiati climatici”, asa cum o face Conventia de la Geneva pentru refugiatii politici.

„Trebuie creata o noua organizatie, in sanul ONU sau complet independenta, care sa se ocupe de aspectele umanitare ale schimbarilor climatice”, crede el.

Drama din Haiti este pentru el un caz-scoala. „Seismul a provocat distrugerile, dar, stiti, haitienii au trait in aceste ultime trei decenii fara mancare. Criza umanitara pe care o traverseaza aceasta tara este o rusine pentru umanitate”, incheie regizorul.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *