Compania Nuclearelectrica se afla in valul al doilea de companii de stat unde va fi impus managementul privat. Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, a reconfirmat, in urma discutiilor cu reprezentantii F.M.I., faptul ca Statul Roman isi va onora obligatiile asumate in fata institutiei monetare internationale privind selectarea in acest an a unor companii private care sa dirijeze companiile de stat. „Managementul privat al companiilor de stat prevazute in acordul cu F.M.I. va fi numit pana in luna octombrie, iar primele societati vizate sunt Hidroelectrica si Transgaz“, a declarat Daniel Chitoiu. Alaturi de Transgaz si Hidroelectrica, Oltchim, Romarm si Electrica Furnizare se numara printre societatile de stat la conducerea carora vor fi numiti manageri privati. Printre companiile de stat pentru care vor fi selectati, ulterior, manageri privati, se numara Tarom, S.N.L.O., C.F.R. S.A., C.F.R. Calatori, Nuclearelectrica, Transelectrica si Romgaz.
Nuclearelectrica a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,6 miliarde de lei anul trecut, valoare care a plasat-o pe locul trei in topul national al producatorilor de energie. Executivul a avizat la inceputul acestui an demararea procedurilor de listare pe piata de capital a unui pachet de 10% din actiunile Nuclearelectrica, conform intelegerii cu Fondul Monetar International. Pretul de vanzare al actiunilor nou-emise va fi cel putin egal cu pretul de referinta utilizabil in cadrul unui mecanism de determinare a pretului de oferta aprobat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Compania acopera circa 18% din totalul de electricitate produsa anual in Romania. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare o putere de 700 MW. Nuclearelectrica mai detine actiuni la EnergoNulcear, compania internationala care construieste