Se poarta bumbacul bio

TREND – Nike si Levi Strauss fac haine eco
In Europa Occidentala, in America, dar si in alte colturi ale lumii, hainele din bumbac organic nu numai ca sint in tendinte, dar sint vazute ca viitorul modei.

Hainute pentru bebelusi, lenjerie intima, tricouri, bluze, pantaloni, fuste, rochii, pelerine: oferta de haine din fibre organice este diversificata in Occident. Din pacate, in Romania gasesti foarte rar asa ceva, pe la prezentari de moda sic.

Potrivit unui raport preliminar al organizatiei internationale Organic Exchange, vinzarile globale de produse din bumbac organic in reteaua de retail au crescut cu 85% in 2006, pina la 1,1 miliarde de dolari, si cu 83% in 2007, la aproape doua miliarde de dolari. Printre motivele ce au determinat expansiunea pietei bumbacului bio se numara cererea mare a consumatorilor pentru imbracaminte, diverse „textile” pentru uz casnic (prosoape, perne, pilote, saltele), dar si pentru produse de ingrijire personala care contin fibre organice (dischete demachiante, absorbante). De altfel, potrivit Organic Exchange, imbracamintea din bumbac bio reprezinta 85% din totalul cererii de pe piata, produsele textile pentru uz caznic circa 10%, iar produsele pentru ingrijire personala care au fibre de bumbac reprezinta in jur de 5%. De ce se cauta bumbacul bio? Pentru ca cel conventional „inghite” circa 25% din insecticidele si 10% din pesticidele folosite in lume si poate provoca alergii.

MARCI
. Un rol important in „explozia” bumbacului ecologic il joaca si inmultirea programelor dedicate acestei plante, sustinute de companii care sunt pe piata organica de mai multi ani, cum ar fi Edu (Irlanda), Gaiam (SUA), Hanna Andersson (SUA), H&M (Suedia), Howies (Marea Britanie), Levi Strauss & Co (SUA), Loomstate (SUA), Nordstrom (SUA), Under the Canopy (SUA), Marks & Spencer (Marea Britanie) si Woolworth (Africa de Sud). In plus, noi si noi branduri de top intra pe aceasta piata anual. De exemplu, in 2007 au trecut la bio Barney”s (SUA), C&A (Marea Britanie), Next (Marea Britanie), Pottery Barn (SUA), Stella McCartney si Target (SUA). In topul cinci al brandurilor si retailerilor cu cele mai mari programe pentru bumbac organic se regasesc Wal-Mart/Sam”s Club, Nike, Woolworth, Coop Elvetia si C&A.

Cei mai mari producatori
Cantitatea de bumbac organic produsa la nivel mondial in perioada septembrie 2006-septembrie 2007 a fost cu aproximativ 53% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a lui 2005/2006. Astfel, pina in septembrie 2007 se produsesera 57.931 de tone de bumbac bio – 265.517 baloti – in 24 de tari din lume. Primele zece tari producatoare de bumbac organic sint Turcia, India, China, Siria, Peru, SUA, Uganda, Tanzania, Israel si Pakistan. Aproape jumatate din bumbacul organic provine din Orientul Mijlociu – Turcia, Siria si Israel -, in timp ce aproximativ o treime (32,9%) din India si Pakistan.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *