Seceta in Gorj

0
333

Culturile agricole sunt in pericol sa fie afectate de seceta. Constantin Ghinoiu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Gorj, a spus ca nivelul de umiditate al solului este deficitar, iar dezvoltarea culturilor va avea de suferit. Potrivit acestuia, pentru refacerea rezervei de apa ar fi nevoie sa ploua patru zile neincetat.seceta
Valeriu Petrica, directorul Directiei de Agricole Gorj, a precizat ca, deocamdata, culturile nu sunt afectate, dar sunt in pericol in cazul in care seceta se va prelungi: „Am facut o verificare in teren si am constatat ca, deocamdata, nu exista probleme la nici o cultura. Daca seceta se va prelungi, acestea vor fi afectate. Prognoza ne alarmeaza, pentru ca sunt anuntate perioade mari de seceta in lunile iunie si iulie. Trebuie realizate lucrarile de erbicidare, pentru a nu da posibilitate buruienilor sa se dezvolte si sa consume apa din sol”.

Doar 560 de hectare de teren pot fi irigate

Suprafata arabila totala a judetului Gorj este de 100.000 de hectare. Din aceasta, doar 560 de hectare de teren dispun de un sistem de irigatie functionabil.
„In comuna Saulesti, exista un sistem de irigatie functionabil pentru o suprafata de 560 ha. In Saulesti, exista o Asociatie a Utilizatorilor de Apa care a preluat acest sistem. Mai exista un sistem de irigatie in localitatea Balesti, care nu mai functioneaza tocmai pentru ca nu s-a format o asociatie care sa preia instalatiile”, a precizat Valeriu Petrica. Potrivit acestuia, suprafata de teren cultivata cu porumb la nivelul judetului Gorj depaseste jumatate din suprafata totala, fiind de 55.000 de hectare, in timp ce graul este insamantat pe 13.000 ha.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.