Sfecla rosie invinge anemia

Sfecla ro?ie are nenum?rate beneficii pentru organism
Sucul de sfecla rosie - miracolul detoxifiant si antioxidant
Sucul de sfecla rosie – miracolul detoxifiant si antioxidant

Sfecla rosie este un adevarat izvor de sanatate si de vitalitate, furnizand organismului numeroase vitamine si minerale, printre care: vitaminele A, C, B6, B9, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan sau potasiu. Aceasta isi pastreaza toate proprietatile chiar si in urma procesului de fierbere.

Buna impotriva oboselii accentuate
Sfecla rosie e excelenta contra anemiei si a oboselii accentuate. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De doua-trei ori pe zi se mananca 200 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra, legumele fiind crude, date pe razatoare, amestecate cu suc de lamaie si putin ulei de masline extravirgin.

Trateaza amigdalita
In caz de amigdalita se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcan de 700 ml, se adauga doua-trei linguri cu otet si se lasa la macerat trei ore, amestecand mereu. Se strecoara sucul si se adauga putina miere. Se face gargara la fiecare trei ore.

Previne bolile cardiovasculare
Consumul regulat de sfecla rosie nu regleaza doar tensiunea arteriala, dar, prin continutul mare de vitamina C, potasiu, magneziu si betaina, sfecla rosie are un rol esential si in reducerea hemocisteinei, aminoacid daunator pentru vasele de sange, diminuand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Mai mult, sfecla rosie consumata frecvent reduce nivelul colesterolului rau si mentine elasticitatea vaselor sangvine. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere si se beau cate doua linguri de trei ori pe zi. In loc de miere puteti folosi suc de paducel.

Detoxifica ficatul
Datorita efectului benefic asupra sanatatii ficatului, sfecla rosie este recomandata in special persoanelor cu o dieta bogata in grasimi animale. Aceasta contribuie substantial la eliminarea toxinelor din ficat si la imbunatatirea functionarii acestuia (are un continut ridicat de betanina) si, automat, la descompunerea mai eficienta a grasimilor, astfel, usureaza eforturile de a pierde in greutate. In plus, daca aveti colesterolul marit urmati acest tratament. Trei litri de apa rece se toarna peste un kilogram de sfecla taiata marunt. Se adauga sase-opt fire de urzica sau doua-trei frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic, pentru o eficacitate mai mare. Compozitia se pune in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar de trei ori pe zi.

Grabeste „focul” gastric
Consumul frecvent de sfecla rosie indeparteaza constipatia, imbunatateste metabolismul si functionarea tractului intestinal, eliminand totodata surplusul de apa din organism. De asemenea, este esentiala pentru viitoarele mamici, datorita continutului mare de acid folic, sfecla rosie nu ar trebui sa lipseasca din dieta femeilor insarcinate, prevenind malformatiile coloanei vertebrale la fat, dar si nasterea inainte de termen.
Pe langa toate acestea, sfecla rosie are si proprietati anticancerigene, afrodiziace, de incetinire a procesului de imbatranire si de imbunatatire a vederii, dar si a sanatatii si frumusetii parului si a pielii.

Salata cu hrean

Iata o reteta gustoasa si sanatoasa, pe baza de sfecla rosie.
Ingrediente: 1 kg sfecla rosie, 3 radacini mai mari de hrean, sare, otet, zahar.
Mod de preparare: sfecla se spala bine, se pune la copt in cuptor si se lasa doua ore. Cand coaja s-a inmuiat si este usor crocanta, sfecla este coapta. Dupa ce se raceste se curata de coaja, se da pe razatoarea mica si se adauga hreanul ras, sare, otet si zahar, dupa gust. Zaharul se pune optional daca sfecla nu este suficient de coapta (rosu inchis). Salata se poate servi pe loc sau se pastreaza intr-un borcan, la frigider, cu putin otet deasupra.

• 100 g de sfecla rosie contin doar 75 calorii si ajuta la eliminarea tesutului adipos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *